Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη από επενδυτές

Σχετική σταθερότητα παρουσιάζει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη, όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον Αύγουστο. Στο θετικό κλίμα συμβάλλει η καλή εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εντούτοις, οι επενδυτές δεν διατηρούν την ίδια αισιόδοξη προσέγγιση και για το άμεσο μέλλον. Οι προβληματισμοί τους για την αμερικανική οικονομία και οι ανησυχίες τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του σκανδάλου Ντίζελγκεϊτ στη γερμανική οικονομία κλονίζουν τις προσδοκίες τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς στις 27,7 μονάδες εν συγκρίσει με τις 28,3 μονάδες τον Ιούλιο. Πάντως, ο δείκτης εναρμονίστηκε με τις προβλέψεις για 27,8 μονάδες που είχαν διατυπώσει αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Οι προσδοκίες των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας έδειξαν σαφή κάμψη στις 16 μονάδες τον Αύγουστο από τις 19,8 μονάδες τον Ιούλιο. «Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία αποδυναμώνεται παγκοσμίως», επισημαίνει η Sentix. «Τον τόνο δίνουν οι ΗΠΑ, αλλά ακολουθεί και η Γερμανία, εξαιτίας του σκανδάλου που αφορά τα αντιρρυπαντικά συστήματα των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας της».

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο σημείωσε πτώση στις 14,1 από τις 14,8 μονάδες του Ιουλίου, με τους επενδυτές να αμφισβητούν τις ικανότητες του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Στην περίπτωση της Γερμανίας, τώρα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης εξασθένησε τρίτο μήνα στη σειρά και διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 33,2 μονάδες από τις 37,5 μονάδες τον Ιούλιο. Αναφορικά με τις προσδοκίες των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, αυτές κατακρημνίστηκαν τον Αύγουστο στις 5,75 από τις 12,5 μονάδες του Ιουλίου λόγω Ντίζελγκεϊτ. Επίσης, τον Ιούνιο και για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017 η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας εμφάνισε απροσδόκητη αποδυνάμωση 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ τον Μάιο είχε αύξηση 1,2%. Παρά ταύτα, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου τα γερμανικά εργοστάσια παρήγαγαν 1,8% περισσότερο από το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.



kathimerini.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα