ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Η απίστευτη μεταφορά κτιρίου 7.600 τόνων στην Ρουμανία πάνω σε ράγες

Σε ένα από τα ταξίδια του στην "αδελφή" Βόρεια Κορέα την δεκαετία του '70, ο Νικολάι Τσαουσέσκου θαύμασε την ευταξία και την ρυμοτομία των πόλεων της χώρας της οραματικής δυναστείας των Κίμ.

Με το που επέστεψε στην Ρουμανία έβαλε μπροστά το σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας ξεκινώντας από το Βουκουρέστι, το επικαλούμενο και Παρίσι της Ανατολής ή των Βαλκανίων κάνοντας τους επισκέπτες να ψάχνουν να βρουν τις ομοιότητες.
 

 
Πέρα από το φαραωνικό Σπίτι του Λαού στην καρδιά του Βουκουρεστίου καθ' όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 υπήρξαν μαζικές παρεμβάσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Μέρος αυτών αφορούσε και στην μεταφορά παλαιών, σοβιετικών τύπου, κτηρίων. Μία τέτοια έλαβε χώρα πριν από 30 χρόνια, το 1987 στην πόλη Άλπα Γιούλια όπου ένα κτήριο 7.600 τόνων χωρίστηκε στα δύο και μεταφέρθηκε πάνω σε ράγες με στόχο την διάνοιξη μίας λεωφόρου.

Η τακτική αυτή ακολουθούνταν καθώς ήταν πιο οικονομική από το γκρέμισμα και την ανοικοδόμηση νέων κτηρίων. Η δομή αποθεμελιώθηκε, ανυψώθηκε ενιαία, τοποθετήθηκε στην βάση της ένα προσωρινό χαλύβδινο πλαίσιο και τοποθετείται πάνω σε ράγες.


Στην προκειμένη περίπτωση το κτήριο, ή καλύτερα τα δύο κτήρια που προέκυψαν μετά τον τεμαχισμό μεταφέρθηκαν κατά 55 μέτρα και με μία κλίση 33 μοιρών. Η όλη διαδικασία διήρκεσε 5 ώρες και 40 λεπτά και όλα έδειχναν τόσο μελετημένα και ασφαλή που οι αρκετοί από τους κατοίκους παρέμειναν εντός των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με μία γυναίκα η μετακίνηση ήταν τόσο ανεπαίσθητη που από ένα ποτήρι γεμάτο με νερό που είχε τοποθετήσει στην άκρη ενός μπαλκονιού δεν χύθηκε ούτε σταγόνα.Και τα δύο τμήματα της πρώην ενιαίας πολυκατοικίας μήκους 100 μέτρων υπάρχουν ακόμη και σήμερα και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι από την σχετική φωτογραφία του google street viewβρίσκονται σε καλή κατάσταση.


 
πηγή: news247.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]