Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του ΕΠΑλΘ 2014-2020 «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια» καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία»

Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του ΕΠΑλΘ 2014-2020 «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία» ως εξής:

1.«Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες» με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 36.000.000€ και,

2.«Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες» με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 5.000.000€.

Οι προσκλήσεις απευθύνονται προς:
  • Περιφέρειες της χώρας
  • Δήμους
  • Λιμενικά Ταμεία
και περιλαμβάνουν δράσεις για:

α) Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες, στις ιχθυόσκαλες, στους τόπους εκφόρτωσης και στα καταφύγια, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για τα απόβλητα και τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων (για σκοπούς βελτίωσης της ποιότητας, του ελέγχου και της ιχνηλασιμότητας ων προϊόντων που εκφορτώνονται, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας).

β) Επενδύσεις σε αλιευτικούς λιμένες, ιχθυόσκαλες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με την υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων και για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα υποχρησιμοποιούμενα συστατικά των αλιευμάτων. 

γ) Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.

Επισημαίνεται ότι:
η κοινοτική στήριξη δεν καλύπτει την κατασκευή νέων λιμένων, νέων τόπων εκφόρτωσης ή νέων ιχθυοσκαλών 
η κοινοτική στήριξη μπορεί να δοθεί και στην αλιεία εσωτερικών υδάτων.

Η έναρξη υποβολής των προτάσεων είναι 22-6-2017 και η λήξη 30-10-2017 (για τα έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες) και 31-12-2018 (για τα έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες).



3. «Καινοτομία στην Αλιεία» με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 4.000.000€. Η πρόσκληση απευθύνεται προς:

Ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Τεχνολογικοί φορείς)σύμφωνα με τους ορισμούς των Ν. 4310/2014 και Ν. 4386/2016 όπως ισχύουν και περιλαμβάνουν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη ή εισαγωγή :

α) νέων ή σημαντικά βελτιωμένων αλιευτικών προϊόντων και εξοπλισμού,
β) νέων ή βελτιωμένων διαδικασιών και τεχνικών, 
γ) νέων ή βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης, 

μεταξύ άλλων και στο επίπεδο της μεταποίησης και της εμπορίας. 

Επισημαίνεται ότι:
η κοινοτική στήριξη μπορεί να δοθεί και στην αλιεία εσωτερικών υδάτων.
  • δεν χορηγείται στήριξη για Πράξεις που αφορούν μόνο σε βασική έρευνα.
  • δεν χορηγείται στήριξη για την πειραματική αλιεία.
Η έναρξη υποβολής των προτάσεων είναι 24-07-2017 και η λήξη με την οριστική εξάντληση των πόρων της Πρόσκλησης ή όπως αλλιώς κρίνει η ΕΥΔ ΕΠΑλΘ.

Οι αναλυτικές προσκλήσεις όπως περιγράφηκαν ανωτέρων, καθώς και όλα τα συνοδευτικά έντυπα των προσκλήσεων, βρίσκονται αναρτημένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.alieia.gr και www.espa.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τη συμπλήρωση των Τεχνικών Δελτίων και άλλες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας (τηλ. 213 1501155 για τις υποδομές και 213 1501161 για την καινοτομία).


anko-eunet.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα