Ένας Έλληνας πίσω από τους ηλεκτρικούς κινητήρες της Tesla

Από το 2003 η Tesla έχει αναλάβει τον ρόλο του σκαπανέα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, διαβλέποντας πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους αυτοκινητοκατασκευαστές, ότι το μέλλον ανήκει σε αυτήν. Ποιος βρίσκεται ωστόσο πίσω από την εξέλιξη των καινοτόμων ηλεκτροκινητήρων των μοντέλων της Tesla, που θεωρούνται κορυφαίοι όσον αφορά στην αποδοτικότητα και προσφέρουν αυτονομίες εκατοντάδες χιλιομέτρων σε συνδυασμό με τις μπαταρίες των οχημάτων της μάρκας με έδρα την Καλιφόρνια;

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν Έλληνα, τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη. Ο συμπατριώτης μας πίστευε από πολύ νεαρή ηλικία, ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα ξεπερνούσε σύντομα όλο τον ανταγωνισμό. Έτσι, ασχολήθηκε πολύ με το αντικείμενο, γι' αυτό και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ακολούθως, συνέχισε στο κολέγιο Imperial στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό του, με θέμα «Επικοινωνίες και Επεξεργασία Σήματος» για να επιστρέψει το 2006 στο ΕΜΠ και να ολοκληρώσει το διδακτορικό του με τίτλο «Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση Ηλεκτροκινητήρων για Συστήματα Μεταβλητής Ταχύτητας».

Μάλιστα, το 2008 ίδρυσε την ομάδα «Προμηθέας» μαζί με άλλους μεταδιδακτορικούς φοιτητές στο ΕΜΠ και σχεδίασαν το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο «Πυρφόρος», που το 2011 κατέρριψε οκτώ πανελλήνια πανελλήνιο ρεκόρ και έλαβε την έβδομη θέση στην Ευρώπη σε αγώνες της κατηγορίας του. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι τον έβαλε στο... μάτι η Tesla, αφού τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς ανέλαβε χρέη επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της γνωστής μάρκας.

Δουλειά του είναι να δημιουργεί πρωτότυπα, να σχεδιάζει, να αξιολογεί και να ρυθμίζει την αρχιτεκτονική των μελλοντικών ηλεκτροκινητήρων της Tesla Motors, ενώ το τιμ του αποτελείται από παλιά μέλη της ομάδας «Προμηθέας» και ο σκοπός του είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας προκειμένου να παρέχει κινητήρες υψηλής απόδοσης και να συμβάλει στην εξελισσόμενη αυτή τεχνολογία.

Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ειδικού λογισμικού σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων, κάποιοι εκ των οποίων χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα μοντέλα της Tesla και ορισμένοι άλλοι προορίζονται για τα μελλοντικά.

Τέλος, έχει σχεδιάσει τον ευθύγραμμο ηλεκτροκινητήρα για το «Hyperloop», ένα σύστημα ταχείας μεταφοράς, ιδέα του ιδιοκτήτη της Tesla και επιχειρηματία Έλον Μασκ, που βρίσκεται προς σε φάση θεωρητικής έρευνας και μελέτης.


energypress.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα