Οι βρετανικές εκλογές, το Brexit και οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Kι ενώ μέχρι στιγμής το Brexit φαίνεται να μην επηρεάζει τις κρατήσεις των Βρετανών τουριστών για το καλοκαίρι του 2017, μία ακόμη παράμετρος, οι βρετανικές εκλογές, έρχεται να προστεθεί από χθες στο «παζλ» ως προς τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τ. Μέι, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, για τις ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν για τον κλάδο, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα μαζί με τη γερμανική- εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον που προσελκύουν στη χώρα μας οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία.


Πάντως, μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται από τη βρετανική αγορά είναι ενθαρρυντικά, με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι για τις κρατήσεις του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία, μόλις την περασμένη εβδομάδα, από τη γνωστή εταιρεία GfK, η οποία πραγματοποιεί έρευνες αγοράς, αναφέρουν ότι, φέτος, στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12%, με το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων να σημειώνεται την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου.

Για μια ακόμη χρονιά τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και η Κρήτη είναι οι κύριοι προορισμοί των Βρετανών τουριστών για το καλοκαίρι του 2017.

Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το Brexit, όπως επισημαίνει η σχετική μελέτη από το Τμήμα Οικονομικών Αναλύσεων του ομίλου Eurobank. Η Eurobank εντοπίζει τρεις βασικούς κινδύνους σε σχέση με το Brexit που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τουριστικές ροές από τη χώρα:

-Το καθεστώς που θα συμφωνηθεί και θα διέπει την ταξιδιωτική βίζα για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει ώστε να μήν επηρεάσει την εισερχόμενη κίνηση από τη βρετανική αγορά.

- Τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αεροπορική Αγορά αφού, σε αντίθετη περίπτωση, τα μεταφορικά κόστη για τους αερομεταφορείς, που έχουν ως βάση τους τη Μεγάλη Βρετανία θα αυξηθούν σε συνακόλουθη αύξηση του κόστους για τα αεροπορικά ταξίδια στο εξωτερικό

- Τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ τόσο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου όσο και την περίοδο μετά το Brexit. Για παράδειγμα, μετά το Brexit, η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα καταστήσει πιο ακριβό το ελληνικό τουριστικό προϊόν για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη μελέτη της Eurobank.


Για φέτος οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί εντάσσονται σε αυτούς του μεσαίου κόστους για τους Βρετανούς τουρίστες, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων «Holiday Costs Barometer», η οποία μετρά τις τιμές ανά την Ευρώπη για το βασικό «καλάθι» του Βρετανού επισκέπτη σε 19 δημοφιλή θέρετρα. Σε αυτό περιλαμβάνονται ένας καφές, μία εφημερίδα, ένα μπουκάλι μπίρα, ένα μπουκάλι νερό, μία κόλα, ένα δείπνο τριών πιάτων για ένα ζευγάρι, ένα γεύμα δύο πιάτων για ένα ζευγάρι, ένα ποτήρι κρασί, ένα εντομοαπωθητικό κι ένα αντηλιακό. Κρήτη (81,8 λίρες), Ζάκυνθος (82,4 λίρες), Κεφαλλονιά (84,3 λίρες) και Κέρκυρα (90 λίρες) είναι οι τέσσερις φθηνότεροι ελληνικοί προορισμοί που κατατάσσονται στη μεσαία κατηγορία, μαζί με τη Μαγιόρκα στην Ισπανία, τη Σλιέμα στη Μάλτα και τα παράλια της Πορτογαλίας με ένα κόστος από 80 έως 100 λίρες. Στους οικονομικούς προορισμούς, έως 80 λίρες περιλαμβάνονται το τουριστικό θέρετρο Σάνι Μπίτς στη Βουλγαρία (έως 37 λίρες), το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία (58,4 λίρες), Κόστα ντελ Σολ στην Ισπανία (60,6 λίρες), Μαρμαράς στην Τουρκία (68,1 λίρες).




newmoney.gr