Νέες έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων

Κινητικότητα, ξανά, στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου -East Med- που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» έχει εντοπίσει πιθανές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, πέραν όσων το Δημόσιο έχει βγάλει σε διεθνείς διαγωνισμούς, και προτίθεται αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της «παραχώρησης ύστερα από αίτηση» να τις διεκδικήσει. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στη διάρκεια του χθεσινού ενεργειακού συνεδρίου «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean» πως «η εταιρεία διαθέτοντας νέα εργαλεία κοιτάζει ξανά όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου, ο Γιάννης Γρηγορίου, γενικός διευθυντής Ερευνών και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, έκανε γνωστό ότι ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε συνεννόηση με την καναδική Calfrac για επανέναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και των ερευνών σε «οικόπεδο» που ανήκει στις δύο εταιρείες στο Θρακικό Πέλαγος πέριξ της Θάσου και δίπλα στο κοίτασμα του Πρίνου το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Eenergean Oil & Gas. Στο Θρακικό Πέλαγος η καναδική εταιρεία έχει το 75% και τα ΕΛΠΕ το 25% κοινής εταιρείας που είχε αναλάβει πριν από πολλά χρόνια έρευνες στην περιοχή.

Ο Π. Σκουρλέτης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης από το συνέδριο έκανε γνωστό επίσης ότι το υπουργείο «είναι έτοιμο να υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας στα χερσαία οικόπεδα της ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας (ανάδοχος τα ΕΛΠΕ) αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας (ανάδοχος η Energean Oil & Gas). Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη ότι συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, όπου έχουν υποβάλει προσφορές τα ΕΛΠΕ μαζί με τις Total και Edison.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου (Γιώργος Λακκοτρύπης) και του Ισραήλ (Γιουβάλ Στάινιτζ), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η οικονομική και τεχνική μελέτη για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.


ethnos.gr