Οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων «κλειδί» για επιτυχημένες εταιρείες

Οπως κάθε χρόνο από το 1998 έτσι και φέτος το αμερικανικό περιοδικό Fortune δημοσίευσε τον κατάλογο με τις 100 καλύτερες αμερικανικές εταιρείες όπου μπορεί να εργαστεί κάποιος. 
Πολλές εξ αυτών είναι εταιρείες που απασχολούν λίγους σχετικά εργαζομένους, μεταξύ 1.000 και 2.000 ατόμων. Ολες τους δίνουν σημαντικά προνόμια στους εργαζομένους τους.

Για παράδειγμα ο τεχνολογικός γίγαντας Google, που αναδείχτηκε για έκτη φορά στην κορυφή της λίστας, παρέχει στους περίπου 45.000 εργαζομένους του προνόμια όπως δωρεάν γκουρμέ φαγητό, δωρεάν γυμναστήρια, δωρεάν μασάζ, γενναιόδωρη άδεια μητρότητας (σ.σ. οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία στον κόσμο όπου ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει άδεια μητρότητας), μπόνους σε μετρητά με τη γέννηση παιδιού κ.ά. Οπότε είναι φυσικό να σκεφτεί κανείς πως ο λόγος για τον οποίο όσοι αναζητούν εργασία προσπαθούν να προσληφθούν από την Google και τις υπόλοιπες εταιρείες του καταλόγου είναι τα προνόμια. Λάθος. Ή, ακριβέστερα, τα προνόμια δεν είναι ο βασικός λόγος.

Τα ταλέντα

«Γιατί ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως; Η απάντηση είναι απλή. Ξέρουν πώς να φτιάξουν δυνατές σχέσεις μεταξύ... των εργαζομένων τους», εξηγεί ο Τζοφ Κόλβιν του περιοδικού Fortune. Η ουσία μιας εταιρείας που προσφέρει ιδανικό περιβάλλον εργασίας δεν είναι τα προνόμια, αλλά η ποιότητα του χώρου εργασίας, η οποία τους προσδίδει και τον χαρακτήρα του. Για την ακρίβεια, τα προνόμια που δίνει στους εργαζομένους της κάθε εταιρεία αποκαλύπτουν και τον ίδιο τον χαρακτήρα της. Ενας πρώην εργαζόμενος της Google εξηγεί τι προσέφερε σε αυτόν η ύπαρξη δωρεάν μπουφέ στα γραφεία της εταιρείας: «Με βοηθάει να οικοδομώ σχέσεις με τους συναδέλφους μου».

Ετσι λοιπόν ο πραγματικός λόγος που η Google προσφέρει δωρεάν φαγητό και φρούτα στους υπαλλήλους της είναι ότι θέλει να τους προσελκύσει στα προσεκτικά σχεδιασμένα εστιατόρια που λειτουργούν στην εταιρεία ώστε να αρχίσουν να γνωρίζονται καλύτερα και τελικά να δένονται μεταξύ τους. Ο ίδιος εργαζόμενος συνεχίζει λέγοντας ότι στην Google «περιτριγυριζόμαστε από έξυπνους ανθρώπους, ανθρώπους με ενθουσιασμό που φτιάχνουν το καλύτερο περιβάλλον για μάθηση που έχω συναντήσει στη ζωή μου». «Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό κάθε εταιρείας που προσφέρει τον ιδανικό χώρο εργασίας. Βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις, όχι στην παροχή προνομίων. Προκαλεί απορία το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν», γράφει ο Κόλβιν.

Η καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων στον χώρο εργασίας αγγίζει τελικά πολύ πιο βαθιά τους ανθρώπους από την προσφορά οικονομικών προνομίων ή την ύπαρξη ντιζαϊνάτων γραφείων. Αυτές ακριβώς οι σχέσεις είναι η βασική αιτία που εξηγεί γιατί πολλοί εργαζόμενοι δένονται με την εταιρεία και είναι απρόθυμοι να την εγκαταλείψουν, αλλά και γιατί οι επίδοξοι νέοι εργαζόμενοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προσληφθούν σε αυτές. Διαβάστε ένα τυπικό σχόλιο υπαλλήλου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Wegmans Food Markets (έβδομη εταιρεία στη λίστα, με περίπου 43.000 υπαλλήλους): «Οι συνάδελφοι πραγματικά νοιάζονται ο ένας για τον άλλον τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

Οι τέσσερις λόγοι

Κατά το Fortune, οι 100 εταιρείες που προσφέρουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και προσελκύουν τα μεγαλύτερα ταλέντα επικεντρώνονται σε τέσσερα στοιχεία, που τελικά κάνουν τη διαφορά. Πρώτον, καλλιεργούν την αντίληψη ότι η εταιρεία έχει μία αποστολή. Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο να προσληφθεί κανείς σε αυτές. Τρίτον, πολλές εταιρείες δείχνουν εμπιστοσύνη στους εργαζομένους τους σε τέτοιο βαθμό ώστε ορισμένες να προσφέρουν απεριόριστη πληρωμένη άδεια. Γνωρίζουν ότι η ύπαρξη ισχυρών συναδελφικών σχέσεων θα αποτρέψει την κατάχρηση του προνομίου. Τέταρτον, οι 100 εταιρείες της λίστας αποδεικνύουν ότι νοιάζονται για τους υπαλλήλους τους. Εδώ είναι που μετράνε ορισμένα από τα σημαντικά προνόμια που προσφέρουν.

Παραγωγικοί εργαζόμενοι, υψηλά κέρδη

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι 100 εταιρείες της λίστας Fortune δεν αποτελούν καλή επένδυση ή ότι δεν εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Κάθε άλλο. Αναλύοντας τις επιδόσεις όσων από τις 100 εταιρείες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο από το 1984 έως το 2009, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ένα χαρτοφυλάκιο που θα τις περιλάμβανε θα είχε 3,5% υψηλότερη ετήσια απόδοση από αυτή της Wall Street επί 25 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Αλεξ Εντμανς της εταιρείας Wharton's. Πρόκειται για πολύ σημαντική διαφορά στην απόδοση. Η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει τις 100 εταιρείες της λίστας Fortune μεταξύ του 1998 και σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια από την απόδοση του δείκτη S&P 500, σύμφωνα με μελέτη του Russel Investment Group. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα σε καλό περιβάλλον εργασίας. Απλώς δεν το καταλαβαίνουν. Εξίσου απορίας άξιο είναι ότι ούτε οι περισσότεροι εργοδότες το καταλαβαίνουν, αν και πλέον δεν αποτελεί μυστικό. Η απάντηση αποτελεί μυστήριο. Υπάρχουν τουλάχιστον 100 εταιρείες που ελπίζουν ότι οι υπόλοιπες δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν την απάντηση.



kathimerini.gr