Νέο Φορολογικό: Ανοικτό ώς την τελευταία στιγμή

Στην τελική σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Στουρνάρα, η οποία -εκτός απροόπτου- θα γίνει εντός της εβδομάδας, εναποθέτουν οι φορολογούμενοι με παιδιά τις ελπίδες τους για τη διάσωση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα προστατευόμενα τέκνα.

Και αυτό διότι, αν τελικά ισχύσει το σχέδιο που πήραν στα χέρια τους οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε οι επιβαρύνσεις για τους οικογενειάρχες θα είναι μεγάλες: είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τη νέα κλίμακα, για υπόχρεο με ένα παιδί η επιβάρυνση ξεκινά από τα 12.000 ευρώ (διαμορφώνεται στα 70 ευρώ), για 30.000 ευρώ εισόδημα ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται στα 630 ευρώ και για 40.000 ευρώ εισόδημα στα 1.730 ευρώ. Για υπόχρεο με 2 παιδιά, η αύξηση φόρου ξεκινά από τα 10.000 ευρώ (διαμορφώνεται στα 50 ευρώ), για εισόδημα 30.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος είναι 830 ευρώ και για εισόδημα 40.000 ευρώ υπολογίζεται στα 1.930 ευρώ.

ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν, πάντως, ότι με το νέο οικογενειακό επίδομα (40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 80 ευρώ για 2 παιδιά, 130 ευρώ για 3 παιδιά κοκ.) καλύπτονται ή υπερκαλύπτονται οι απώλειες από την κατάργηση του αφορολογήτου -τουλάχιστον στα χαμηλά εισοδήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι το σχετικό επίδομα χορηγείται ολόκληρο μόνο για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, περιορίζεται στα 2/3 για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 1/3 για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω δεν υπάρχει καμία κάλυψη. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο καταργήθηκε και το οικογενειακό επίδομα (δηλαδή, η προσαύξηση κατά 5% επί των αποδοχών), απώλεια η οποία δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

Πηγές από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα περιορισμένου, έστω, αφορολόγητου για τα παιδιά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, συνδέοντας έτσι τις τελικές αποφάσεις για τη φορολογία εισοδήματος με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που βρίσκονται επίσης στην τελική ευθεία.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, που χάνουν την έκπτωση του 10% επί των τόκων, καθώς και οι φορολογούμενοι με ενοίκιο κύριας ή φοιτητικής κατοικίας, που χάνουν τη σχετική έκπτωση του 10%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού με στεγαστικό δάνειο, που πληρώνει ετησίως 7.200 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου: ο εν λόγω φορολογούμενος είδε με τον προηγούμενο φορολογικό νόμο τη σχετική έκπτωση να «ψαλιδίζεται» εν μια νυκτί (από το 20% στο 10%, δηλαδή από τα 1.440 ευρώ στα 720 ευρώ). Τώρα βλέπει ότι θα χάσει και αυτά τα 720 ευρώ, τα οποία βέβαια θα «φουσκώσουν» ισόποσα τον φόρο του (που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλότερος, λόγω των αλλαγών στην κλίμακα). Αρκεί, δε, να συνυπολογίσει κανείς ότι, ενώ έως τώρα ο ανώτατος συντελεστής 45% εφαρμοζόταν από τις 100.000 ευρώ και πάνω, πλέον θα εφαρμόζεται από τις 48.000 ευρώ και πάνω!

«ΠΑΓΙΔΕΣ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ
Το νέο νομοσχέδιο κρύβει και άλλες παγίδες, όπως ο τρόπος που θα γίνει τελικώς από την 1η Ιανουαρίου η παρακράτηση φόρου, με βάση τη νέα κλίμακα, που δεν προβλέπει αφορολόγητο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην παρακράτηση θα συνυπολογίζεται και η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, η οποία όμως είναι ακέραιη μόνο για εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Ακόμη κι έτσι, θα υπάρξει αύξηση κρατήσεων από τα 26.000 ευρώ για τους άγαμους, από τα 12.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί και από τα 10.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά.

Σημειωτέον ότι, αν και η... φωνή της λογικής (και η φωνή του υπουργείου) λένε ότι θα συνυπολογιστεί εκ των προτέρων η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, από τη διατύπωση του σχεδίου που πήραν στα χέρια τους τα κόμματα δεν προκύπτει σαφώς κάτι τέτοιο: αντίθετα, υπάρχει μόνον η πρόβλεψη για έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της παρακράτησης.

ΚΑΛΟ 2014…
Αν τελικά δεν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, τότε θα υπάρξει αύξηση κρατήσεων για όλους, που θα συμψηφιστεί στην εκκαθάριση του 2014. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού με εισόδημα 25.000 ευρώ, ο οποίος έχει κρατήσεις φόρου 262,14 ευρώ λόγω του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και ο οποίος, αν δεν συνυπολογιστεί εξαρχής η ειδική έκπτωση (1.600 ευρώ στην περίπτωση του), θα δει τις κρατήσεις του να εκτοξεύονται στα 369,38 ευρώ τον μήνα!

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΣΤΑ ΙΧ
Σε θρίλερ εξελίσσεται και το πλαίσιο συλλογής των αποδείξεων, καθώς αποσύρθηκε τελικώς η διάταξη που προέβλεπε ποινή 21% για όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματός τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι υπό διαμόρφωση κίνητρα συλλογής, κυρίως από επαγγέλματα με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τα νέα τεκμήρια, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε ελαφρύνσεις για τα ακίνητα και διατηρήθηκε «ψαλιδισμένη» η διάταξη που προβλέπει ελάφρυνση 20% για ΙΧ έως 1.600 κ.ε. και έως 18,3% για τα μεγαλύτερου κυβισμού.

makthes.gr