Θεσσαλονίκη: Μουδιασμένη η αγορά νεόδμητης κατοικίας - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Οι οικονομικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά - Προβληματίζουν και οι εκλογές


Φρένο στη λήψη στεγαστικών δανείων, βάζει μία τριάδα οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με πολλούς υποψήφιους δανειολήπτες που σχεδίαζαν να προχωρήσουν στην αγορά νεόδμητης κατοικίας, να διστάζουν να βάλουν την υπογραφή τους σε τραπεζική σύμβαση.

Αυξημένα επιτόκια, ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις αλλά και επικείμενες εκλογές, δημιουργούν ανασφάλεια στους εν δυνάμει αγοραστές κατοικιών, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διαμέρισμα σε καινούργια οικοδομή και τηλεφωνούν σε οικοδομικές επιχειρήσεις, αλλά διστάζουν να πάρουν την τελική απόφαση, περιμένοντας να δούνε που «θα κάτσει η μπίλια των εξελίξεων».



Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις




Από 2.000 έως 4.000 ευρώ/τ.μ.

Στην αγορά υπάρχουν προσφερόμενες νεόδμητες κατοικίες και μάλιστα σε μεγάλο εύρος τιμών, με την ψαλίδα να έχει άνοιγμα που σε ευρώ φτάνει ως τις 2.000 το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν στις πιο ακριβές περιοχές και να πληρώσουν 3.500- 4.000 ευρώ/τ.μ., μπορούν να βρούν καλής ποιότητας νεόδμητα σπίτια προς 2.000-2.100 ευρώ/τ.μ..


Η τιμή που προσφέρεται ένα ακίνητο στην αγορά είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και, όπως δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Λιόκας, πολιτικός μηχανικός και γ.γ. του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), οι κατασκευαστές ακόμη δεν τολμούν να μειώσουν τις τιμές στα νεόδμητα καθώς δεν έχουν καταλαγιάσει οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά.

Πέραν αυτού, η άνοδος των επιτοκίων έχει επιπλέον κόστος και για τις εταιρείες που διαθέτουν ιδιόκτητα οικόπεδα και απευθύνονται στις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης.


Το κόστος χρήματος αφορά ιδιώτες και επιχειρηματίες

«Όταν το χρήμα ακριβαίνει, αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για όλους, ιδιώτες και επιχειρηματίες, πόσω δε μάλλον όταν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ακριβύνει και άλλο» επισήμανε ο κ. Λιόκας.


Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΣΟΕΒΕ, υπάρχουν ζητήματα που προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στη λήψη στεγαστικού δανείου για την αγορά κατοικίας.

Ένα από αυτά είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε μία περίοδο που λόγω της ενεργειακής κρίσης το κόστος διαβίωσης έχει ξεφύγει, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να διστάζουν να αναλάβουν μακροχρόνιες υποχρεώσεις απέναντι σε Τράπεζες.

Και σε αυτά, έρχονται να προστεθούν οι επικείμενες εθνικές εκλογές, επιτείνοντας την αβεβαιότητα του κόσμου για την επόμενη ημέρα.

Γεγονός είναι ότι τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν στις κατασκευαστικές εταιρείες, υπάρχει ενδιαφέρον για σύγχρονα σπίτια και προσεγμένες οικοδομές, αλλά μετράει αρνητικά η ανασφάλεια. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιδοτεί μεν τη δόση στεγαστικού δανείου για νέα άτομα και νέα ζευγάρια, αλλά αφορά κατοικίες παλαιότητας άνω των 15 ετών.


Οι τιμές στα νεόδμητα

Μεγάλο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές των νεόδμητων κατοικιών, αφού οι τιμές πώλησης, κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 2.000-4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που σε ακίνητα – φιλέτα, οι τιμές φθάνουν τις 4.500 ευρώ/τ.μ. ή και ακόμη ξεπερνούν αυτά τα επίπεδα.

Τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις τιμές είναι η περιοχή, ο δρόμος, η θέση του οικοπέδου, η γεωμετρία του, ενώ τις τιμές συνδιαμορφώνουν η εγγύτητα σε στάση μετρό ή και λεωφορείων, σε αγορά, σχολεία κ.ο.κ.

Όπως είπε ο κ. Λιόκας, υψηλότερες είναι οι τιμές στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με το τετραγωνικό μέτρο να πωλείται προς 4.000-4.500 ευρώ στην Καλαμαριά, στο Καραμπουρνάκι, σε σημεία της Νέας Ελβετίας και σε υψηλούς ορόφους πολυκατοικιών, σε σύγκριση με τις τιμές στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.


Ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης

Ωστόσο οι τιμές επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη ανοικοδόμηση σε συγκεκριμένες περιοχές και η μικρή προσφορά σε άλλες. Έτσι, παρατηρείται ότι μικρές σχετικά οικοδομές που π.χ. βρίσκονται στα κάτω σημεία της Άνω Πόλης, έχουν πουληθεί ακόμη από τα μπετά, ενώ στη Θέρμη που υπάρχει μεγάλη προσφορά νεόδμητων, υπάρχουν και αδιάθετες κατοικίες.

Πέραν αυτού, βλέπουμε σε επανάληψη φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν επεκτάσεις είχαν μπει στα σχέδια πόλης δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα βλέπαμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να στερούνται δικτύων υποδομής, κάτι που σήμερα παρατηρείται στην κάτω επέκταση της Θέρμης, όπου υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συνδεθεί στο αποχετευτικό δίκτυο, ενώ ολοκληρωμένες κατασκευές δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, επειδή δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η αγορά δεν είναι ενιαία. Σε άλλες περιοχές καταγράφεται αμείωτη ζήτηση, ενώ αλλού παρατηρείται κάποια κάμψη. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι υπάρχει προβληματισμός και διστακτικότητα από πλευράς πιθανών αγοραστών, ειδικά όταν πρέπει να αναλάβουν τα βάρη που συνεπάγεται ένα στεγαστικό δάνειο. Μετά τις εκλογές και εάν δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από πλευράς ενεργειακού κόστους και τραπεζικών επιτοκίων, θεωρώ ότι η ζήτηση θα εμφανιστεί ενισχυμένη», πρόσθεσε ο κ. Λιόκας.


Άννη Καρολίδου

makthes.gr