Τα 6 εμβληματικά κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που αποκτούν ξανά ζωή



Εμβληματικά κτίρια που παρέμεναν για χρόνια κλειστά και αναξιοποίητα, αποκτούν πλέον μια «δεύτερη ζωή». Παράλληλα, κτίρια τα οποία δεν κατάφεραν να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις, αλλάζουν χρήση και γυρίζουν σελίδα.

Ολυμπος Νάουσα

Η ξενοδοχειακή εταιρεία Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. με την εμπορική επωνυμία Tor Hotel Group συμφερόντων του Κωνσταντίνου Τορνιβούκα (Exelcior και City Hotel στη Θεσσαλονίκη, Eagles Palace και Eagles Villas στη Χαλκιδική) θα διαχειρίζεται το νέο ξενοδοχείο. Προς το τέλος του 2021 θα ανοίξει τις πύλες του, σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστορικό ξενοδοχείο «Όλυμπος Νάουσα» στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το διατηρητέο κτίριο στη Λεωφόρο Νίκης 5 μετασκευάζεται σε boutique hotel πέντε αστέρων με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο εξαγοράστηκε το καλοκαίρι του 2017 από την κοινοπραξία των Grivalia Hospitality και Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., έναντι του ποσού των 5,46 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε η Εurobank.

Το ακίνητο «Όλυμπος Νάουσα» σχεδόν δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους κατασκευάστηκε το 1926, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκιστικής αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου με στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό.

Το ακίνητο είναι κηρυγμένο «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (ανήκει στα διατηρητέα που έχουν πάρει κήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού στις 6 Ιουλίου 1993).

Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη ζυθοποιία, η οποία προήλθε επίσης από τη συνένωση της ζυθοποιίας «Όλυμπος» και της παγοποιίας «Νάουσα». Προοριζόταν μάλιστα να αποτελέσει μουσείο ζυθοποιίας και δοκιμαστήριο μπίρας, αλλά εξελίχθηκε σε εστιατόριο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την εποχή, που το καθιέρωσαν.

Το δημοφιλές  εστιατόριό του έκλεισε το 1994 και από τότε το κτίριο παρέμενε εγκαταλελειμμένο.

Κτίριο Ελευθεροτυπίας

Μετά από ριζική ανακαίνιση, μια επένδυση της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, το κτίριο που στέγαζε την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στον Νέο Κόσμο έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και πιστοποίηση LEED. Το έργο αναβάθμισης του 7ώροφου κτιρίου επί της Μίνωος 10-16 (με πρόσοψη και στην Ηλία Ηλιού), συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., είχε αναλάβει η Dimand.

Το εν λόγω ακίνητο, που έχει μισθωθεί στη γαλλική εταιρεία με υπηρεσίες call center, Web Help, αγοράστηκε από τη Dimand σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο του 2018 έναντι τιμήματος 10,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η ιδιοκτησία του θα περάσει κατά 100% στη Eurobank η οποία ήδη έχει εξαγοράσει το 49% των μετοχών της εταιρείας στην οποία ανήκει (Dimand, Value Τουριστική).

Οι εργασίες αναβάθμισης στο πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας / Πηγή: Intime

Μέγαρο Δρόσου – Λαμπρόπουλος

Σε οδός… Zara τείνει να μετατραπεί η Τσιμισκή, καθώς ο ισπανικός όμιλος Inditex (Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, Zara Home) προσθέτει ακόμη ένα κατάστημα στον εμπορικότερο δρόμο τη Θεσσαλονίκης.

Στο εμβληματικό κτίριο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών, που παρέμενε κλειστό επί σειρά ετών, ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα Bershka, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ. Να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ισπανικού ομίλου εστιάζει στα μεγάλα καταστήματα με τεχνολογικές καινοτομίες.

Το πολυώροφο οικοδόμημα γνωστό ως «Μέγαρο Δρόσου», είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τη λειτουργία του πολυκαταστήματος Λαμπρόπουλος, ενώ για αρκετά χρόνια φιλοξένησε και τα πολυκαταστήματα Notos Galleries, μέχρι που μετακόμισαν στη νέα έδρα τους, στη Στοά Χιρς.

Το κτίριο συνολικής επιφάνειας περίπου 3.500 τ.μ., ανήκει από το 2009 στην «Κτηματική Εταιρεία Σαραντόπουλος», ενώ ο όμιλος Inditex έχει μισθώσει το υπόγειο, το ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Στους πιο πάνω ορόφους του κτιρίου πιθανότητα να λειτουργήσουν σύγχρονοι γραφειακοί χώροι.

Σαρόγλειο Μέγαρο

Στις ξενοδοχειακές αφίξεις του 2021 περιλαμβάνεται το πρώτο ξενοδοχείο Moxy του ομίλου Marriott που θα λειτουργήσει στην Αθήνα. Το νέο ξενοδοχείο θα στεγαστεί στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια. Η συνολική επένδυση από το σχήμα των Dimand- Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανέρχεται  σε 19 εκατ. ευρώ και το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του προς τα τέλη του 2021.

Το Σαρόγλειο Μέγαρο, που παλαιότερα στέγαζε το Ειρηνοδικείο, ήταν ένα από τα λιγοστά μεγάλα κτίρια (άνω των 10.000 τ.μ.) που παρέμεναν αναξιοποίητα στο κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο της οδού Σταδίου 65 ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (62%-38% αντιστοίχως) και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί πολλάκις να εκμισθωθεί χωρίς επιτυχία.

Πύργος Πειραιά

Εως το τέλος του 2023 ο Πύργος – φάντασμα του Πειραιά θα έχει μετατραπεί σε πράσινο κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, βάζοντας τέλος στην επί δεκαετίες εγκατάλειψη ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του δήμου Πειραιά.

Η Prodea Investments, από κοινού με την Cante Holdings Ltd, είχε ανακοινώσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του κτιρίου.

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο διαμορφώνεται σε 1,01 εκατ. ευρώ, πλέον αναπροσαρμογής 2% σε ετήσια βάση.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, ήδη, έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για την εκμίσθωση καταστημάτων, συνολικού εμβαδού 7.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα στεγαστούν στο ισόγειο, στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Με ύψος 84 μέτρα (24 όροφοι), ο Πύργος Πειραιά είναι δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Αττική και στην Ελλάδα, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Πήρε άδεια κατασκευής με νόμο της Χούντας, ο οποίος επέτρεπε την κατασκευή κτιρίων άνω των 35 μέτρων.

Στόχος ήταν ο Πύργος, που φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου, να γινόταν το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Οι μόνοι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι, κυρίως από ναυτιλιακά γραφεία, ένα πολυκατάστημα, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα φιλοξένησε τη Ράλλειο Σχολή.

Athenian Capitol

Κάποτε το «Athenian Capitol» στην 3η Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, ήταν η ναυαρχίδα των επενδύσεων του ομίλου Χαραγκιώνη.

Με μικτή επιφάνεια 30.000 τ.μ., το εμπορικό κέντρο που άνοιξε για το κοινό στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σχεδιάστηκε ως ένα συγκρότημα που θα συνδύαζε το εμπόριο, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την αναψυχή. Highlight ήταν το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που στεγάζεται στους χώρους του. Ωστόσο μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους των ιδιοκτητών του.

Σήμερα το Athenian Capitol έχει μετατραπεί σε κτίριο γραφείων και το επόμενο διάστημα ο αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος Sitel, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών, πρόκειται να εγκατασταθεί σε μισθωμένους χώρους 6.500 τ.μ. Η συμφωνία είναι για περίοδο πέντε ετών, με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία έτη.

Στο κτίριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το Μουσείο Αυτοκινήτου, αλλά και σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης.

Το Αthenian Capitol αποτέλεσε επένδυση συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτός από το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, φιλοξενούσε 30 εμπορικά καταστήματα και 10 σημεία εστίασης.

Πηγή: michanikos-online.gr