Ξεκινά η μεγαλύτερη επιχείρηση αστικής ανάπλασης της Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση τόσο για την ΔΕΘ-Helexpo όσο για και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρόκληση αυτή έχει το όνομα «ανάπλαση» και αφορά ένα έργο πνοής που έχει αρχίσει ήδη να προλειαίνει το έδαφος για τις μεγάλες προοπτικές που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη.

Η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου θα είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΔΕΘ, ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και θα δράσει καταλυτικά για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στο κέντρο μιας πόλης διεθνώς και είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να την υλοποιήσουμε.

Με το νέο εκθεσιακό κέντρο η πόλη μας θα κάνει την είσοδό της σε μια καινούρια εποχή, που θα δικαιολογεί τον ιστορικό της ρόλο ως εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχοντας στην καρδιά της ένα εμβληματικό τοπόσημο, το οποίο θα προσφέρει, πέραν των σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών, έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά περίπου το 50% της σημερινής έκτασης.

Το project της ανάπλασης συγκεντρώνει από την πρώτη στιγμή της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς. Η αποδοχή ήταν τεράστια, με 116 αιτήσεις να υποβάλλονται από 33 χώρες και 5 ηπείρους, από τις οποίες πέρασαν στην επόμενη φάση αυτές 15 αρχιτεκτονικών γραφείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Κουβέιτ. Μάλιστα, στις 7 από τις 15 αρχιτεκτονικές ομάδες συμμετέχουν ως συνεργαζόμενα 9 ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Οι 15 ομάδες θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2021, ενώ η επιλογή του πρώτου βραβείου από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021.

Στόχος του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και η βέλτιστη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα σέβεται το περιβάλλον και την πόλη και θα ενσωματώνει αρμονικά το όραμα φορέων και πολιτών για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Το χωρικό σχέδιο για την ανάπλαση, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της νυν και της πρώην κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της μεγάλης πλειοψηφίας των φορέων και των κατοίκων της πόλης.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον τόσο του εκθεσιακού φορέα όσο και της Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο. Μελετάμε τη δημιουργία του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2012, εξετάζοντας όλες τις βασικές παραμέτρους, τόσο οικονομικές όσο και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές. Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ είναι η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την βιωσιμότητα της εταιρείας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο μέχρι στιγμής ακολουθείται με συνέπεια, οι κατασκευαστικές εργασίες, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα ξεκινήσουν το 2023, ώστε το 2026, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ιδιαίτερη αυτή επέτειο στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ανάπλαση η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη, πιο πράσινη, περισσότερο δημιουργική και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις του 21ου αιώνα και να δώσει προοπτική στους νέους της. Άλλωστε, ο εκθεσιακός φορέας αποτελούσε ανέκαθεν έναν αναπτυξιακό πνεύμονα για τη Θεσσαλονίκη, τροφοδοτώντας κάθε οικονομική της δραστηριότητα, με ναυαρχίδα τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Η συμβολή αυτή φάνηκε περισσότερο από ποτέ το 2020, που εξαιτίας της πανδημίας η ΔΕΘ δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και η πόλη εκτιμάται ότι έχασε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παράγονταν από τη διοργάνωση.

Πέρα όμως από την οικονομική συνεισφορά, η ΔΕΘ ανοίγει όλα τα τελευταία χρόνια διαύλους συνεργασίας με ξένες εταιρείες και επενδυτές, που διευκολύνουν επενδυτικές κινήσεις στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την ιδιαίτερα θετική συνέχεια της συμμετοχής των ΗΠΑ στην ΔΕΘ του 2018, αφού πρόσφατα η Deloitte αποφάσισε να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας το Alexander Competence Center, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ η Pfizer επέλεξε να δημιουργήσει ένα από τα έξι ψηφιακά της hub στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της πόλης και το ανθρώπινο δυναμικό της στον τομέα του IT. Είναι προφανής από όλα αυτά η συμβολή του εκθεσιακού φορέα στην επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής, που με το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πια αυτή η πολυτέλεια, ούτε και το χρονικό περιθώριο για πισωγυρίσματα, που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην πόλη και την οικονομία της. Με αισιοδοξία γράφουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας της ΔΕΘ και βάζουμε την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της σε νέες ράγες».

του Αναστάσιου Τζήκα
προέδρου ΔΕΘ- HELEXPO A.E.

πηγή: epixeiro.gr