Ένα διαμέρισμα τυπικής πολυκατοικίας του 1930 έγινε ένα μοντέρνο σπίτι (εικόνες)



Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects ανέλαβε την εξ ολοκλήρου ανακαίνιση ενός διαμερίσματος μια τυπικής αθηναϊκής κατοικίας του 1930, στην περιοχή του Χίλτον, σε σύγχρονη κατοικία ενός φωτογράφου.


Σήμερα, μετά από 91 χρόνια, ο χώρος έχει πλέον διπλή υπόσταση, καθώς λειτουργεί τόσο ως χώρος διαμονής, όσο και ως χώρος περιοδικών εκθέσεων.

Οπως αναφέρει η ομάδα του Tsolakis Architects, η διαμερισματοποίηση του υπάρχοντος χώρου σε μικρές, αυτόνομες, στατικές ενότητες καταργήθηκε.
O χώρος έχει αποκτήσει μια διπλή έννοια, που χρησιμεύει τόσο ως κατοικία όσο και ως γκαλερί για προσωρινές εκθέσεις


Το βλέμμα ανοίγει και ο χώρος γίνεται άπλετος. Στην ενιαία κάτοψη που προκύπτει παρεμβάλλονται νησίδες κίνησης, οι οποίες δημιουργούν νέες οπτικές φυγές και επιτρέπουν πολλαπλές κινήσεις και θεάσεις.

Κατά την περιήγηση στο διαμέρισμα-γκαλερί οι φωτογραφίες αποκαλύπτονται σταδιακά μέσω των διαδρόμων και των ανοιγμάτων, ως άλλα εκθέματα. Η περιπλάνηση ανάμεσα στα κάδρα επαναπροσδιορίζει τη σχέση του χρήστη με την έκθεση, τοποθετώντας τον ίδιο στο κέντρο των χωρικών εικόνων που παράγονται.
Έκθεση φωτογραφιών, τοπίων, χωρικών πλαισίων και πορτραίτων

Τα επί μέρους πλάνα της κατοικίας-γκαλερί, σε παραλληλισμό με τις καδραρισμένες φωτογραφίες του καλλιτέχνη, μεταμορφώνουν το ίδιο το κατοικείν σε ένα πολύπτυχο έκθεμα.

Στην πορεία αυτή, η εναλλαγή των υλικών ενισχύει την αίσθηση των τρισδιάστατων χωρικών κάδρων. Δρυς, μάρμαρο, λευκές και σκούρες επιφάνειες αναμειγνύονται παράγοντας νέες φωτογραφικές εικόνες. Στην ίδια λογική κινείται η επιλογή του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Φώτα, επίπλωση, μηχανολογικός εξοπλισμός παίζουν τον ρόλο των αντικειμένων μιας ευρύτερης έκθεσης φωτογραφιών, τοπίων, χωρικών κάδρων και ανθρώπων.


Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του διαμερίσματος – γκαλερί στην Αθήνα:

Το διαμέρισμα έχει διττή υπόσταση, καθώς λειτουργεί τόσο ως χώρος διαμονής, όσο και ως χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Η κάτοψη δεν χωρίζεται πλέον σε μικρά, στατικά δωμάτια.
Η περιπλάνηση ανάμεσα στα κάδρα επαναπροσδιορίζει τη σχέση του χρήστη με την έκθεση, τοποθετώντας τον ίδιο στο κέντρο των χωρικών εικόνων που παράγονται. 
διαμέρισμα - γκαλερί στο Χίλτον
Τα μεμονωμένα πλαίσια της γκαλερί – διαμέρισμα σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη, μετατρέπουν το σαλόνι σε κάτι διαφορετικό.
H τραπεζαρία – γκαλερί.
To υπνοδωμάτιο
Tο διαμέρισμα – γκαλερί στο Χίλτον

Φωτογραφίες: Instagram tsolakisarchitects/Μαριάννα Μπίστη