Στον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ανδρέα Λιβέρα τo Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020



Στον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ανδρέα Λιβέρα δόθηκε τo Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020 για την ανάπτυξη του έξυπνου και αυτοματοποιημένου εργαλείου πρόβλεψης φωτοβολταϊκής παραγωγής «Suncaster».


Ο νικητής θα λάβει και χρηματικό έπαθλο €10.000. Σε δελτίο Τύπου του ΕΤΕΚ αναφέρεται ότι το επίτευγμα του κ. Λιβέρα ξεχώρισε ανάμεσα στις 23 έγκυρες και αξιόλογες συμμετοχές που κατατέθηκαν στον φετινό Διαγωνισμό.


Η Κριτική Επιτροπή του Βραβείου Μηχανικής συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΤΕΚ με πέντε από τα μέλη της, τους: Στέλιο Αχνιώτη-Πρόεδρο ΕΤΕΚ, Αντρέα Μαραγκό-Β’ Αντιπρόεδρο ΕΤΕΚ, Αθηνά Αριστοτέλους-τέως Διευθύντρια του Τμήματος Πολεoδομίας και Οικήσεως, Δρ. Συμεών Κασσιανίδη-Εκτελεστικό Πρόεδρο-Hyperion Systems Engineering, και Δρ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη-Γενικό Διευθυντή του Αναπτυξιακού Οργανισμού RTD Talos.


Αναφέρεται ότι οι Δρ. Κρίστης Χρυσοστόμου-Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΠΑΚ και Δρ. Βενιζέλος Ευθυμίου-Πρόεδρος Ερευνητικής Μονάδας ΦΩΣ Πανεπιστημίου Κύπρου δεν συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής σε κανένα στάδιο κατόπιν δήλωσης ότι είχαν σχέση με συγκεκριμένους συμμετέχοντες.


Τα μέλη της πενταμελούς Κριτικής Επιτροπής μελέτησαν όλες τις αιτήσεις με αναφορά στα κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού και αποφάσισαν την απονομή του Βραβείου Μηχανικής και τριών Εύφημων Μνειών.


Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι το έργο του κ. Λιβέρα συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στην παγκύπρια αγορά ενέργειας, μέσω της δημιουργίας ενός αξιόπιστου εργαλείου για την πρόβλεψη της παραγόμενης ΦΒ ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν σε υψηλά μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι αξιοπιστία και σταθερότητα.


Εύφημος μνεία απονέμεται στον Δρ. Κυριάκο Θεμιστοκλέους, αρχιτέκτονα, για την ερευνητική του συνεισφορά στη βελτίωση της επιτήρησης της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα μέσω της ανάπτυξης ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να τα ταξινομεί ανάλογα με τα υλικά τους τα οποία αφήνουν ξεχωριστό δορυφορικό αποτύπωμα.


Εύφημος μνεία απονέμεται στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» και τους Δρ. Παναγιώτη Κολιό, ηλεκτρονικό μηχανικό και Δρ. Δημήτρη Ηλιάδη, ηλεκτρολόγο μηχανικό, ως συντονιστών του έργου «Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης Covid-19», το οποίο αποτελεί το βασικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης όλων των δεδομένων του Υπουργείου Υγείας που σχετίζονται από τις αναφορές για ύποπτα περιστατικά μέχρι σήμερα.


Εύφημος μνεία απονέμεται στον Παναγιώτη Ζυμαρίδη, μηχανολόγο μηχανικό για την εικοσαετή του εκπαιδευτική δράση, η οποία με συνέπεια και ενθουσιασμό προάγει τη μηχανική επιστήμη ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη μέση εκπαίδευση και έχει οδηγήσει στην παραγωγή καινοτομίας μέσω της συμμετοχής μαθητών σε πληθώρα διαγωνισμών με σημαντικές διακρίσεις.


Η απονομή του Βραβείου Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020 και των υπολοίπων διακρίσεων θα γίνει στο πλαίσιο της τελετής παρουσίασης του Απολογισμού Δράσης για την Τριετία 2017-20, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Η φετινή τελετή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία Covid-19 θα είναι κλειστή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα Facebook του ΕΤΕΚ.


Πηγή: dialogos.com.cy