8 εμβληματικά κτίρια του Ρίτσαρντ Ρότζερς που αποσύρθηκε από την αρχιτεκτονική μετά από 60 χρόνια δημιουργίας

Πρωτοπόρος και οραματιστής ο Ρίτσαρντ Ρότζερς που είναι σήμερα 87 ετών, έχει υπογράψει μια σειρά από εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και το κτίριο των Lloyd's.

Το όνομά του είναι συνώνυμο της αρχιτεκτονικής. Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της γενιάς του, που έχει τιμηθεί με όλα τα μεγάλα βραβεία αρχιτεκτονικής, Pritzker, Royal Gold Medal και AIA Gold Medal, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση και το Rogers Stirk Harbour + Partners, μετά από 43 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Πρωτοπόρος και οραματιστής ο Ρίτσαρντ Ρότζερς που είναι σήμερα 87 ετών, έχει υπογράψει μια σειρά από εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι και το κτίριο των Lloyd’s. Σχεδίασε επίσης ανάμεσα σε άλλα το Millennium Dome, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την αλλαγή της χιλιετίας, και δύο βραβευμένα κτίρια με Stirling στη δεκαετία του 2000 – το αεροδρόμιο Barajas στη Μαδρίτη και το Hammersmith Maggie’s Center στο Λονδίνο.


Wimbledon house, London, UK (1969), το σπίτι των γονιών του.

Centre Pompidou, Paris, France (1977)

Inmos Microprocessor Factory, Newport, UK (1982)

Lloyd’s building, London, UK (1986)

Millennium Dome, London, UK (1999)

Barajas Airport, Madrid, Spain (2005)

Heathrow Terminal 5, London, UK (2008)

Hammersmith Maggie’s Centre, London, UK (2008)

 
Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη - abozoni@elculture.gr
Πηγή: elculture.gr