Οι τάσεις στα αιολικά, ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά - αναλύουν τρία στελέχη της αγοράς ΑΠΕ


Στην κατεύθυνση που κινούνται τρεις διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ στη χώρα μας αναφέρθηκαν χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο του ΙΕΝΕ τρια στελέχη του κλάδου.

Αναλυτικότερα, ο Κ. Τραβασάρος, πρόεδρος της Solar Heat Europe, τόνισε ότι μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες η παραγωγή συστημάτων ΑΠΕ έφυγε από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα περισσότερα συστήματα πλέον εισάγονται από χώρες όπως η Κίνα.

Παρόλα αυτά, στην ηλιοθερμία είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ελληνική παραγωγή την τελευταία δεκαετία και οι εξαγωγές. Επίσης, υπάρχει τεχνογνωσία στη χώρα μας και τα ελληνικά συστήματα είναι τα πιο πετυχημένα διεθνώς, όπως τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τραβασάρος υπογράμμισε ότι σημασία έχει ο βέλτιστος συνδυασμός των ανανεώσιμων τεχνολογιών για να επιτευχθούν οι στόχοι. Για παράδειγμα, τόνισε πως είναι παράλογο να παράγεται ηλεκτρισμός και μετά να αποθηκεύεται σε μπαταρίες για χρήση σε θέρμανση νερού αντί για ηλιοθερμικά.

Ο πρόεδρος της Solar Heat Europe δήλωσε επίσης ότι "έχοντας εγκατεστημένα ηλιοθερμικά μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αποσυμφόρηση της ζήτησης στις αιχμές ενώ προσφέρουν άμεση ανταπόκριση στο δίκτυο για να διορθώσουμε τη συχνότητα".

Από την πλευρά του, ο Σ. Καπέλλος, πρόεδρος του ΣΕΦ, αναφέρθηκε στην περσινή και φετινή πορεία των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών λέγοντας ότι υπήρξαν προσθήκες 160 μεγαβάτ πέρυσι, καθώς η αγορά ξεκίνησε και πάλι μετά από κάποια χρόνια αδράνειας. Όπως πρόθεσε, η εκτίμηση για φέτος ήταν 300-350 μεγαβάτ, αλλά πλέον αναθεωρείται σε 200-250 μεγαβάτ λόγω των καθυστερήσεων των έργων ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Επίσης, ο κ. Καπέλλος ανέφερε πως οι τιμές στους τελευταίους διαγωνισμούς ήταν χαμηλότερες από την ΟΤΣ τότε, άρα τα φ/β είναι πλέον μια ανταγωνιστική τεχνολογία και χωρίς επιδοτήσεις.

Σχετικά με τα ζητήματα του δικτύου, ο πρόεδρος του ΣΕΦ δήλωσε ότι τα έργα πάνω από 40-50 μεγαβάτ που πλέον είναι πάρα πολλά, δεν έχουν πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο υψηλής τάσης και δεν αναμένεται για τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως, πρόβλημα υπάρχει στα μικρά έργα όπου χρειάζεται ομαδοποίηση έργων.

Ο Ν. Παπαδαντωνάκης, στέλεχος της EREN HELLAS, τόνισε πως δεν αναμένονται μακροπρόθεσμα εμπόδια λόγω του κορωνοϊού, καθώς ο κλάδος θα συνεχίσει δυναμικά με περισσότερες εγκαταστάσεις. Ο ίδιος σχολίασε ότι "έχουν τεθεί πολύ φιλόδοξοι στόχοι και είναι πρόκληση να επιτευχθούν, αλλά εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση για ΑΠΕ, είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθούν".

Παράλληλα, ο κ. Παπαδαντωνάκης δήλωσε ότι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία επένδυσαν στην παραγωγή συστημάτων αιολικών και έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντί μας. "Αντιθέτως, στην Ελλάδα τα γνωστά προβλήματα του επιχειρείν δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχετικής βιομηχανίας, αλλωστε είμαστε μέλος της Ε.Ε., άρα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην καινοτομία παρά στην παραγωγή, όπως κάνει το Ισραήλ".

Τέλος, ο κ. Παπαδαντωνάκης ανέφερε ότι ως σήμερα η κουβέντα για ανάπτυξη των αιολικών στα νησιά δεν είχε νόημα λόγω της έλλειψης διασυνδέσεων. Πλέον, όμως, η συζήτηση γίνεται σε άλλη βάση με τις νέες διασυνδέσεις, καθώς ανοίγεται ηλεκτρικός χώρος. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα υπάρξει διείσδυση και στα νησιά όπου υπάρχει μεγάλο αιολικό δυναμικό.