Στο -20% οι επενδύσεις παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας


Κατά 20% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις από VCs παγκοσμίως, από τον Δεκέμβριο του 2019 όταν και ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα της Startup Genome, η μείωση είναι πιο έντονη στην Κίνα, που ήταν άλλωστε και το “επίκεντρο”. Η Κίνα είχε 50% λιγότερες χρηματοδοτήσεις συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακάμπτοντας (σε ένα βαθμό) τον Μάρτιο. Ακόμα βέβαια, τα νούμερα είναι χαμηλότερα από ότι πριν την κρίση.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις στην Ασία (εκτός Κίνας), και εκεί καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο, χωρίς επάνοδο τον Μάρτιο, εξηγεί η έρευνα. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μέχρι στιγμής μικρότερες αλλαγές στο κομμάτι των επενδύσεων, με μια πτώση μικρότερη του 10% τον Μάρτιο.



Βέβαια, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των συμφωνιών και τα μοτίβα στη συχνότητα ανά περιόδους, κάτι που κάνει η Startup Genome στην έρευνά της, θα δει ότι κάθε μήνα του πρώτου τριμήνου του 2020, οι ΗΠΑ είχαν 15% λιγότερα επενδυτικά deals από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Μείωση καταγράφηκε επίσης και στα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν το διάστημα αυτό.

Η Ευρώπη, πάντως, ήταν η τελευταία που επηρεάστηκε επενδυτικά από την πανδημία καθώς η μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα άρχισε να φαίνεται από τον Μάρτιο.

 





Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα της Startup Genome που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου έδειξε ότι ότι 4 στις 10 Startups έχουν χρήματα που επαρκούν μόλις για τρεις μήνες, ενώ 3 στις 4 έχουν δει τα έσοδα τους να μειώνονται από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή: startupper.gr