Οδηγός για τα αδήλωτα τετραγωνικά από την ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί

Μπορείτε να δηλώνετε κανονικά τα αδήλωτα τετραγωνικά μέσω της πλατφόρμας tetragonika.govapp.gr. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν πολλές διαδικασίες του δημοσίου.  

Μία από αυτές είναι και η δήλωση στον οικείο Δήμο για την γνωστοποίηση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης είναι η 30/6/2020, μετά από παράταση που δόθηκε τον Μάρτιο από τον υπουργό Εσωτερικών. 



Η ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί ετοίμασε για εσάς έναν ολοκληρωμένο Οδηγό για να είστε πλήρως ενημερωμένοι και να μην κάνετε λάθη που θα σας οδηγήσουν σε μεγάλη ταλαιπωρία και πιθανές οικονομικές επιβαρύνσεις. 

Ποιους αφορά

Αφορά τους πολίτες που για κάποιο ή κάποια ακίνητα:
  • έχουν δηλωμένα στους Δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από τα πραγματικά που έχουν δηλωμένα στην εφορία (Ε9). 
  • έχουν μη δηλωμένα – αυθαίρετα τετραγωνικά. Προσοχή: Εδώ απαιτείται τακτοποίηση αυθαιρέτων, διόρθωση του Ε9 και μετά η δήλωση των τετραγωνικών
  • έχουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα. Ομοίως απαιτείται ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση
  • έχουν δηλωμένη στους Δήμους διαφορετική χρήση από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα και έχουν δηλωμένη στην εφορία (Ε9). Ομοίως απαιτείται ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση

Οικονομικές Επιβαρύνσεις

Δημοτικοί φόροι – Δημοτικά τέλη
Σε όλες τις περιπτώσεις, η δήλωση των πραγματικών επιφανειών δεν επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για το διάστημα 2015-2019. 

Οι ιδιοκτήτες, χρεώνονται μόνο με τα δημοτικά τέλη / φόρους που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. για τη χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 και έως την ημερομηνία δήλωσης.

Για ακίνητα που διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση, προβλέπεται επιπλέον απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη και για το διάστημα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία τυχόν επανηλεκτροδότησης.

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)
Είναι υποχρεωτική η πληρωμή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά ακόμη για τα ακίνητα για τα οποία κάποια στιγμή διεκόπη η ηλεκτροδότηση. 

Ειδικά για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, υπάρχει απαλλαγή του ΤΑΠ έως 31/12/2019 (οφείλουν και γι αυτά πληρωμή ΤΑΠ από την 1/1/2020 και μετά).

Πρόστιμα αυθαιρέτων
Εφόσον απαιτείται τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ή/και χρήσεων, οι ιδιοκτήτες δεν απαλλάσσονται από τα πρόστιμα τακτοποίησης. Ισχύουν κανονικά οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Ν. 4495/17.

Τα 4 βήματα για την υποβολή των δηλώσεων

Κάθε δήλωση διόρθωσης τ.μ. διαβιβάζεται άμεσα από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού τυχόν οφειλής ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων: tetragonika.govapp.gr.

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα με χρήση του username και του κωδικού πρόσβασης του TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μίας δήλωσης για κάθε ακίνητο και επιλογή του Δήμου όπου ανήκει το ακίνητο

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση των τετραγωνικών μέτρων.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.Δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η υποβολή κάποιου δικαιολογητικού. 

Σημαντική σημείωση: Με όποιον τρόπο κι αν έχουν προκύψει τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου (π.χ. από την οικοδομική άδεια, από κάποια μέτρηση ή μετά από τακτοποίηση αυθαιρέτων) είναι σημαντικό, αρχικά να έχει διορθωθεί το Ε9 στην εφορία και μετά να συμφωνούν και οι αντίστοιχες διορθώσεις που δηλώνονται στους Δήμους.



Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας στο email σας