«Bridging Traditions» : Η Αρχιτεκτονική ως Γέφυρα των Παραδόσεων μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά



Η Αρχιτεκτονική ως Γέφυρα των Παραδόσεων, αναδεικνύεται μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά στο νέο βιβλίο «Bridging Traditions», που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Architectural Editions. Στην προσέγγιση του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Σαμαρά δεν υπάρχει ο εγκλεισμός σε μια μόνο παράδοση, ένα μοναδικό τρόπο σκέψης, ένα αποκλειστικό ρεπερτόριο αρχιτεκτονικών επιλογών. Ποικίλες παραδόσεις αξιολογούνται και συνδυάζονται. Εντοπίζονται και αναδεικνύονται οι συστατικές τους αξίες και τα σημαντικά τους επιτεύγματα. «Γεφυρώνονται», όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου «Bridging Traditions», συνδέοντας τη φύση με την τέχνη και την τεχνολογία, το κλασικό με το μοντέρνο, την ιστορία με την επικαιρότητα, τον παλιό με το άμεσα μελλοντικό. Καθεμιά απ’ αυτές τις παραδόσεις μεταφέρει το δικό της φορτίο αρχών και νοημάτων. Η γεφύρωσή τους δημιουργεί το νέο, την ελπίδα. «Μια αρχιτεκτονική που αποκλείει, αντί να συνδυάζει, είναι βαθύτατα απαισιόδοξη», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

bridning1

Ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Κολλέγιο Amherst και στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Εργάσθηκε σε διακεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και στη συνέχεια ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς και Συνεργάτες», που ήδη μετρά μια δημιουργική διαδρομή σαράντα τριών ετών. Το γραφείο, με έδρα την Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό γνωστών κτιρίων διαφόρων χρήσεων και μεγεθών, σχεδιασμένων για ποικίλες τοποθεσίες, υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, σε συνεπή ανταπόκριση προς το περιβάλλον και τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και τις επιταγές της τεχνολογίας και της οικολογίας. Χαρακτηριστικό των έργων του είναι η πρόσθετη ανταπόκριση προς ένα ευρύτερο πλαίσιο αρχών, των αρχών που πάγια διέπουν την καλή αρχιτεκτονική ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο. Στο βιβλίο «Bridging Traditions» (Γεφυρώνοντας παραδόσεις) παρουσιάζεται μια επιλογή των έργων αυτών, μέσα από σύντομα και περιεκτικά κείμενα, φωτογραφίες τραβηγμένες από κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους σε διαφορετικές εποχές και με τα απαραίτητα σχέδια να τεκμηριώνουν την ποιότητά του καθενός.

bridging3

Το βιβλίο ξεκινά με ένα διαφορετικού χαρακτήρα κείμενο, στο οποίο ο Αλέξανδρος Σαμαράς περιγράφει τη δημιουργική του διαδρομή και την συνολική αντίληψή του για την αρχιτεκτονική. Συσχετίζει έννοιες και στοιχεία, που προέρχονται από ποικίλα πεδία και συγκεκριμένες «παραδόσεις», δηλαδή τρόπους σκέψης και δράσης, των οποίων μέχρι σήμερα τη μεταξύ τους σχέση ή τη σχέση τους με την αρχιτεκτονική δεν θεωρούσαμε προφανείς. Προλογίζεται από τον Καθηγητή και πρώην Κοσμήτορα της Μεταπτυχιακής Σχολής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Peter G. Rowe και τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιο Α. Πανέτσο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2019 από τις Εκδόσεις Architectural Editions και παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ.

bridging4


Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας στο email σας