ELVALHALCOR: Ξεκινά τον Απρίλιο η λειτουργία της νέας μεγάλης επένδυσης

Το εξαιρετικό σε όγκους, πωλήσεις και κερδοφορία 9μηνο του 2019, δεν είχε την ίδια συνέχεια κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, εξέλιξη που αποτυπώθηκε και στα μεγέθη που ανακοίνωσε χθες η ELVALHALCOR.

"Εκείνο που άλλαξε στο τελευταίο τρίμηνο ήταν ότι είχαμε γενική επιβράδυνση σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον κλάδο του αλουμινίου στην Αμερική” αναφέρουν πηγές της εταιρείας, που σημειώνουν ότι η αναμενόμενη υποχώρηση ήρθε λίγο πιο σύντομα και λίγο πιο "απότομα” από το αναμενόμενο.

Παρά τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι το 2019 ήταν μια ακόμη θετική χρονιά με τους όγκους των πωλήσεων να παραμένουν ουσιαστικά σταθεροί (η μείωση στον τζίρο αποδίδεται κυρίως στην πτώση των διεθνών τιμών των μετάλλων) και την συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία (χωρίς δηλαδή την επίπτωση της διακύμανσης της τιμής των μετάλλων) να φτάνει στα άκρως ικανοποιητικά επίπεδα 140,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μετά την υποχώρηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, η εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες αγορές.

Σε ό,τι αφορά στην επιδημία του κοροναϊού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές της εταιρείας, αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται καμία επίπτωση ούτε στην παραγωγή, αλλά ούτε στη ζήτηση και τις παραγγελίες.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης, εντός του Απριλίου ξεκινούν οι τελικές δοκιμές και θα ξεκινήσει να μπαίνει σε παραγωγή η νέα μεγάλη επένδυση, η οποία αναμένεται σε πρώτη φάση να αυξήσει τη δυναμικότητα κατά 20%, οδηγώντας το συνολικό capacity στις 360 χιλιάδες τόνους.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει και η νέα φάση της επένδυσης, με την παραγγελία του νέου ψυχρού έλαστρου έξι ράουλων έλασης αλουμίνίου, η οποία εντός της επόμενης διετίας θα αυξήσει το capacity έως 150 χιλιάδες τόνους.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο των εξαιρετικά θετικών μεσο-μακροπρόθεσμων προοπτικών της αγοράς του αλουμινίου. Σημειώνεται ότι η χρήση του αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια καθώς πρόκειται για ένα υλικό φιλικό για το περιβάλλον, ελαφρύ και ανακυκλώσιμο.

ΗΠΑ

Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνέπεσε εξάλλου με την ανακοίνωση της έναρξης προκαταρκτικής έρευνας από τις αμερικανικές αρχές για αντινταμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου από την Ελλάδα και 17 ακόμα χώρες. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα είναι γνωστό εάν πράγματι θα ξεκινήσει κανονική διαδικασία έρευνας, προκειμένου να αντληθούν πιο αναλυτικά στοιχεία και στη συνέχεια μέχρι τα μέσα Αυγούστου να εκδοθεί η απόφαση, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ τα όποια μέτρα αποφασιστούν.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ELVALHALCOR εμφανίζεται κατηγορηματική ότι δεν υπάρχει από πλευράς της εταιρείας dumping τιμών, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!