Ποια κίνητρα «κλειδώνουν» για το πλαστικό χρήμα

Τα μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης πλαστικού χρήματος προετοιμάζονται αρκετές εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το «κλείδωμα» των αποφάσεων συμπίπτει με την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: τα χαρτονομίσματα μπορεί να μεταφέρουν στην επιφάνειά τους τον κορωνοϊό για αρκετές ημέρες και υπ’ αυτό το πρίσμα, οι ανέπαφες συναλλαγές θα πρέπει να προτιμώνται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διάταξη την οποία έχει αναλάβει να μορφοποιήσει για άμεση κατάθεση στη Βουλή η Καραγιώργη Σερβίας καθιερώνει μείωση του φορολογητέου εισοδήματος σε ποσοστό 30% επί της αξίας των e-πληρωμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Τα επαγγέλματα στα οποία οι πληρωμές δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα θα οδηγούν σε μείωση φορολογητέου εισοδήματος για τους καταναλωτές θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση στη συνέχεια, όπως άλλωστε και οι e-αποδείξεις οι οποίες θα μετρούν «διπλές» για την κάλυψη του ήδη νομοθετημένου ορίου 30% επί του εισοδήματος (με απειλή ποινής φόρου 22%).

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι με την καθιέρωση κινήτρου μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, θα πάψουν συνεννοήσεις του τύπου «100 ευρώ με ΦΠΑ, 80 ευρώ χωρίς απόδειξη», διότι αν οι καταναλωτές πάρουν απόδειξη και πληρώσουν ηλεκτρονικά, θα μειώνουν κατά το 30% της αξίας της συναλλαγής το φορολογητέο τους εισόδημα.

Πρακτικά, εάν πληρώσουν με κάρτα 100 ευρώ, τα 30 ευρώ θα αφαιρούνται από το εισόδημα επί του οποίου τελικά φορολογούνται και στο οποίο επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με φόρο εισοδήματος 1.283 ευρώ. Με την ενεργοποίηση του νέου μέτρου, αν πραγματοποιήσει e-πληρωμές 3.000 ευρώ σε επαγγελματικές ομάδες της υπό έκδοση «λίστας», θα περιορίσει το φορολογητέο του εισόδημα κατά 900 ευρώ (30% x 3.000 = 900 ευρώ). Το νέο φορολογητέο εισόδημα των 14.100 ευρώ φέρνει μείωση φόρου 216 ευρώ.

Στη νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του πλαστικού χρήματος, η φορολοταρία παύει να κληρώνει 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς κάθε μήνα, αλλά φέρνει «κέρδη» από 50.000 έως και 250.000 ευρώ, όπως άλλωστε και ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή του το δημόσιο.

Τα σπίτια «θα είναι ιδιοκτησία των φορολογουμένων, οι οποίοι θα μπορούν να τα νοικιάσουν ή να τα πουλήσουν», όπως σχολιάζει στέλεχος με γνώση των υπό κατάθεση νέων διατάξεων.

Πηγή: euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!