"Κλειδώνουν" οι δασικοί χάρτες

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί μέτρα προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

Έως τις 27 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι επί των δασικών χαρτών σε επτά περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση. Για τους κατοίκους του εξωτερικού η ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου 2020.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ", στα τέλη Φεβρουαρίου ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Σταδιακά έως τον ερχόμενο Ιούνιο ξεκινά η ανάρτηση στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας , Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας , Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνο, Χίου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου Άνδρου, Νάξου, Θήρας (Δήμος Ιητών), Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Πέρα από τις περιοχές στις οποίες ξεκινά η ανάρτηση σε όλη την Ελλάδα σε 258 περιοχές εντός του μήνα προχωρά η μερική κύρωση των δασικών χαρτών

Αναλυτικά μερικές από αυτές τις περιοχές είναι οι εξής:

• Καρδίτσα: Αγίας Παρασκευής, Αγίας Τριάδος, Αγιοπηγής, Αγίου Ακακίου, Αγίου Βησσαρίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου κλπ.
• Αττική: Αμαρουσίου, Βύρωνας, Γλυκών Νερών, Ζωγράφο, Καισαριανής, Κρωπίας, Μεγαρέων, Μελισσιών, Νέας Ιωνίας, Νέας Μάκρης κλπ.
• Κυκλάδες: Αδάμαντος, Ανάφης, Άνω Μέρας, Άνω Μεριάς, Βοθώνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς , Ημεροβιγλίου κλπ.
• Μαγνησία : Αλόννησου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Σκιάθου
• Κοζάνη: Κοζάνης
• Δράμα: Αγίας Παρασκευής, Αδριάνης, Ανθοχωριού, Άνω Πυξαριού, Αργυροπόλεως, Αχλαδέας, Βαθυτόπου κλπ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις των αντιρρήσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία θα κατατεθούν προς συζήτηση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Έτσι σε πρώτη φάση, ο ενδιαφερόμενος δεν θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την Περιφέρεια. Μόλις εξετάζεται η αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητο του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα προωθείται η αύξηση των τριμερών Επιτροπών Αντιρρήσεων (από 142 που είναι σήμερα σε 300). Και θα δίνονται κίνητρα για τη συγκρότηση τους αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

Επιπλέον συντάσσεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευτούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!