Επενδύσεις €2,9 δισ. μόνο για ανακαινίσεις σε ξενοδοχεία

Τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο.

Το μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων, την τελευταία τριετία, συγκεντρώνουν τα τετράστερα ξενοδοχεία (1,25 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα πεντάστερα (847 εκατ. ευρώ) και τα τριάστερα (491 εκατ. ευρώ).

Η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων έχει άμεση επίπτωση και στην απασχόληση καθώς τα πεντάστερα δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τα τετράστερα και ούτω καθεξής για τις μικρότερες κατηγορίες ξενοδοχείων. Ειδικότερα, μία θέση εργασίας δημιουργείται για κάθε 1,5 δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου, για κάθε 2 δωμάτια τετράστερου, για κάθε 3,1 τριάστερου, για κάθε 3,6 ξενοδοχείου 2 αστέρων και για κάθε 4,3 μονάδων ενός αστεριού.

Παρ όλα αυτά παραμένει υψηλή η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, όπως τονίζεται στην ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα στο 4μηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε στο 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ταυτόχρονα οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 παρουσίασαν αύξηση 2,1%. Αν όμως, δεν συμπεριληφθούν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Παράλληλα το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.

Ακολούθως το ΙΤΕΠ στην έρευνα του μεταξύ άλλων διαπιστώνει πως η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία διετία διαμορφώνεται στο 57% - 58% και τον Αύγουστο στο 86% - 87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού. Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων το Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ την διανυκτέρευση, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος αναδεικνύεται για την ελληνική οικονομία βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης της, όπως τονίστηκε από τα μέλη του ΙΤΕΠ, στην σημερινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018. Επίσης για κάθε 2,5 νέα δωμάτια δημιουργείται 1 θέση εργασίας.

Το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, η πλειοψηφία θεωρεί πως τα βασικά τους μεγέθη το 2020 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!