Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Αλλάζουν όλα από την 1η Μαΐου με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου για όσους χρωστούν σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Παύει καταρχάς να ισχύει ο υπάρχον τρόπος προστασίας και οι οφειλέτες θα έχουν δύο δρόμους να διαλέξουν. Ο ένας είναι η υπαγωγή όλων των οφειλών σε μια ενιαία ρύθμιση. Ο δεύτερος, η πτώχευση, δηλαδή η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και η παύση των εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου ο οφειλέτης να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Απελευθερώνονται επίσης πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και παράλληλα χάνεται κάθε δικαίωμα προσφυγής για τη λήψη προστασίας των δανειοληπτών, αφού δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το νέο πλαίσιο, ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.

Θα εξαιρούνται από το νέο πτωχευτικό δίκαιο τα νοικοκυριά που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική οδηγία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.

Όπως είπαμε ο οφειλέτης θα έχει δυο δυνατότητες τακτοποίησης των χρεών του.

Στην πρώτη εκδοχή θα υποβάλει αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη που έχει. Η δε ενιαία δόση θα είναι ανάλογη του εισοδήματος του και θα επιμερίζεται ανά πιστωτή.

Παράδειγμα, αν το συνολικό ποσό της δόσης που μπορεί να δίνει κάθε μήνα είναι 1.000 ευρώ, η κατανομή μπορεί να είναι 500 ευρώ για την τράπεζα, 300 ευρώ για την Εφορία, 200 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για τα χρέη προς τους λογαριασμού κοινής ωφελείας.

Ο οφειλέτης στο πλαίσιο της ρύθμισης θα συναινεί στην υποχρεωτική άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για τον οφειλέτη, από το taxisnet, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Κτηματολόγιο, για να ελέγχουν εισοδήματα και ακίνητα.

Η δεύτερη εκδοχή θα είναι ο συνδυασμός πτώχευσης, αλλά και παροχής δεύτερης ευκαιρίας. Την πτώχευση του οφειλέτη θα μπορούν να εκκινούν οι πιστωτές του όταν κρίνουν πως το χρέος του δεν είναι βιώσιμο.

Θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη για την ικανοποίηση των πιστωτών και τη διαγραφή του χρέους.

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!