Τρόπους να ξεδιαλύνει η ομίχλη ψάχνει ο κόσμος. Η οικονομία, το περιβάλλον, η τεχνολογία και η δημόσια υγεία είναι τέσσερις παράγοντες που κινούν τα νήματα της οικονομίας, ωστόσο ομίχλη σκιάζει πολλές από τις πτυχές των θεμάτων αυτών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να βρουν λύσεις προκειμένου να ξεπεράσουν τους σκοπέλους σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησαν από κοινού οι: Marsh & McLennan και η Zurich Insurance Group για την 15η έκδοση του The Global Risks Report 2020 του World Economic Forum.
Ένας κόσμος άνω - κάτω
Οι τάσεις της οικονομίας, της τεχνολογίας και τα δημογραφικά διαμορφώνουν νέες ισορροπίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ασυμβίβαστο γεωπολιτικό τοπίο στο οποίο τα κράτη βλέπουν όλο και περισσότερο ευκαιρίες και προκλήσεις.
Οι παλιές δομές των συστημάτων και των συμμαχιών αμφισβητούνται. Υιοθετούνται στάσεις, ενώ επιδιώκεται η εκπλήρωση των ατομικών συμφερόντων ακολουθώντας ατομικές ατζέντες, οι οποίες λειτουργούν καταλυτικά στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Πέραν των συγκρούσεων, αν δεν υιοθετηθούν σοβαροί μηχανισμοί που θα συντονίζουν τις καταστάσεις οι ευκαιρίες κινδυνεύουν να χαθούν.
Κίνδυνος να καταρρεύσει η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή
Πρόσφατες εκθέσεις για την Παγκόσμια Οικονομία κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις κοινωνικές ανισότητες. Οι πιέσεις συνέχισαν να ασκούνται και το 2019 ενισχύοντας τον κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας. Τα θεμελιώδη στοιχειά για την οικονομική ανάπτυξη ολοένα και εξαφανίζονται, καθώς οι ηγέτες προωθούν τις εθνικιστικές πολιτικές. Τα περιθώρια για νομισματικά και δημοσιονομικά ερεθίσματα είναι επίσης στενότερα από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008-2009, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι πολιτικές.
Ένας ακόμα σκόπελος για το 2020 και κορυφαίος κίνδυνος για το 2020 είναι «οι οικονομικές αντιπαραθέσεις» και ένα ακόμα η «εσωτερική πολιτική πόλωση». Απουσία της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, οι χώρες θα χάσουν το πλεονέκτημα άντλησης οικονομικών πόρων, δημοσιονομικών περιθωρίων, ή των πόρων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό πολιτικών μεταξύ αυτών και κοινωνικής στήριξης, για την αντιμετώπιση των βασικών παγκόσμιων κινδύνων.
Το κλίμα κορυφαία παγκόσμια απειλή
Η αλλαγή του κλίματος χτυπά σκληρότερα και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται ρεκόρ φυσικών καταστροφών καταστροφές, γίνονται όλο και πιο έντονες και πιο συχνές, ενώ το περασμένο έτος σημειώθηκαν άνευ προηγουμένου ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.
Η θερμοκρασία στην γη τείνει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3 ° C προς τα τέλη του αιώνα – διπλάσια, δύο φορές περισσότερο των προειδοποιήσεων των επιστημόνων. Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν απώλειες ζωών, κοινωνικές και γεωπολιτικές εντάσεις και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας του WEF, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες κυριαρχούν στους κορυφαίους μακροπρόθεσμους κινδύνους, κατατάσσοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως κορυφαίους κινδύνους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει κρίσιμες συνέπειες για την ανθρωπότητα, από την κατάρρευση των συστημάτων διατροφής και υγείας μέχρι τη διατάραξη ολόκληρων αλυσίδων εφοδιασμού.
Συνέπειες του ψηφιακού κατακερματισμού
Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι διασυνδεδεμένο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεκινούν online διαδικασίες για πρώτη φορά κάθε μέρα και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν κινητή συσκευή. Ενώ η ψηφιακή τεχνολογία προσδίδει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τα θέματα όπως η άνιση πρόσβαση στο διαδίκτυο, η έλλειψη παγκόσμιου πλαισίου τεχνολογικής διακυβέρνησης και η κυβερνητική ανασφάλεια ενέχουν σημαντικό κίνδυνο.
Η γεωπολιτική και γεωοικονομική αβεβαιότητα -συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κατακερματισμού του κυβερνοχώρου- απειλούν επίσης να αποτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των τεχνολογιών επόμενης γενιάς.
Η μεγάλη αμφισβήτηση των συστημάτων υγείας
Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να γίνουν ακατάλληλα για το σκοπό που υπάρχουν. Οι νέες αρρώστιες που οφείλονται στα μεταβαλλόμενα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, δημογραφικά και τεχνολογικά πρότυπα στέκουν ως μεγάλες απειλές των όσων έχουν υποστηρίξει τον τελευταίο αιώνα τα συστήματα υγείας.
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες - όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ψυχικές ασθένειες - αντικατέστησαν τις μολυσματικές ασθένειες ως την κύρια αιτία θανάτου, ενώ η αύξηση της μακροζωίας και του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση πολλά συστήματα υγείας σε πολλές χώρες. Η πρόοδος κατά των πανδημιών υπονομεύεται επίσης από την διστακτικότητα των εμβολίων και την αντοχή στα φάρμακα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο να προσγειωθεί το τελικό πλήγμα εναντίον ορισμένων από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της ανθρωπότητας.
Καθώς οι υφιστάμενοι κίνδυνοι για την υγεία αναζωπυρώνονται και εμφανίζονται νέοι, οι καθιερωμένοι τρόποι αντιμετώπισης της υγείας δεν αποτελούν
Αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την άμβλυνση των προβλημάτων διαμηνύει το World Economic Forum 2020 το παράθυρο των ευκαιριών θα κλείσει.
epixeiro.gr