Ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών το ελληνικό real estate

«Ένα ακόμη έτος (μη)προβλέψιμων πολιτικών γεγονότων, μιας (μη)αναμενόμενης οικονομικής επιβράδυνσης και (μη)αναμενόμενων καιρικών συνθηκών και για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων ένα ακόμη έτος που γίνονται δύσκολες οι προβλέψεις για το peak του επενδυτικού κύκλου έφθασε στο τέλος του».

Αυτά ανέφερε στην έκθεσή της με τίτλο «European Property Themes 2020+» η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Savills. Το 2019 χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από υψηλό ανταγωνισμό στο ευρωπαϊκό real estate και ειδικά για προνομιακά ακίνητα αλλά και από τις χαμηλές (που τείνουν να γίνουν χαμηλότερες) αποδόσεις. Σύμφωνα με την Oxford Economics η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2020 με 30% πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης.

Η αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά στο Brexit θα εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο στις επιχειρηματικές επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αν και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε σε οικονομικούς όρους, τώρα απαιτείται από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την ζήτηση. Η αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης προβλέπεται να φθάσει το 1,2% το 2019 και να επιβραδυνθεί στο 1,0% το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο με τα χαμηλά επιτόκια και το χαμηλό κόστος του χρέους, ο κλάδος των ακινήτων θα εξακολουθεί να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες μορφές επένδυσης παρά το γεγονός ότι οι βασικές αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και έχουν υποχωρήσει κάτω από το 3% σε ορισμένες βασικές αγορές.

Επενδύσεις για τολμηρούς

Όπως λέει η Savills η ανάπτυξη γραφείων σε πόλεις με υψηλότερες αποδόσεις όπως είναι η Αθήνα και το Βουκουρέστι αποτελεί επένδυση για τους «τολμηρούς» επενδυτές. Η Ελλάδα πάντως, αλλά και η Πορτογαλία και η Ρουμανία αναμένεται να προσελκύσουν και μια άλλη κατηγορία διεθνών κεφαλαίων, εκείνων που ακολουθούν τις οικονομίες της Ε.Ε οι οποίες βρίσκονται σε ανοδικό κύκλο. Όπως λέει η Savills, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν αποδόσεις και το επόμενο έτος και οι συγκριτικά ελκυστικές αποδόσεις του κλάδου των ακινήτων θα κρατήσουν υψηλή την ζήτηση.

Η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισόδημα θα αποτελέσει βασικό μοχλό της αγοράς γεγονός που θα περιορίσει τα επίπεδα των αποθεμάτων. Το ερώτημα «είμαστε κοντά στην κορυφή του κύκλου;» θα παραμείνει για άλλη μια φορά αναπάντητο. Ως εκ τούτου εκτιμάται, όπως λέει η Savills, ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί για άλλη μια φορά σε βασικές αγορές (core) όπως είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ κεφάλαια θα προσελκύσουν και χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και οι Σκανδιναβία.

Γεωγραφική διαφοροποίηση και κλαδική διασπορά

Σύμφωνα με τους αναλυτές το 2020 οι επενδυτές θα επιδιώξουν για τα χαρτοφυλάκιά τους γεωγραφική διαφοροποίηση αλλά και διασπορά μεταξύ των τομέων περιουσιακών στοιχείων. Ενας αυξανόμενος αριθμός «παιχτών» θα επιλέξει κλάδους που επηρεάζονται θετικά από διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν η τεχνολογία αλλά και τα δημογραφικά στοιχεία όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, τα data center, η υγειονομική περίθαλψη και άλλα ακίνητα που συνδέονται με την καλή διαβίωση. Τέλος, οι αναλυτές αναφέρονται και στην σχέση ιδιοκτήτη – ενοικιαστή που έχει αλλάξει. Με τους επενδυτές που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα να λειτουργούν πλέον ως operators.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!