Θετική είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αποτίμηση από τη σημερινή έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αρχικά υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση». Όπως τονίζουν οι πηγές: «15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» καθώς και ότι «η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δισ. ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού».
Κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές».
Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα, πως «μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032, που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές».
Χρήστος Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών
Σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού 15ετούς, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για αποκατάσταση της εικόνας της χώρας και ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.
Προσέθεσε δε, πως με την έκδοση αυτή χτίζεται μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ και ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.
Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ -πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές- και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.
Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».
Έτσι “έσπασε” το 15ετές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρήματος, το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου κατέληξε σε real money investors.
Η χώρα με την έκδοση άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση η οποία τελικά “κλείδωσε” στο 1,911% και κουπόνι 1,875%, ενώ σημειώθηκε τεράστια υπερκάλυψη η οποία έφτασε τα 18,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κατανομή των επενδυτών, το 68% της έκδοσης κατέληξε σε asset managers, σε τράπεζες το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία 7%, ενώ τα hedge funds πήραν μόνο το 5%.
Στη γεωγραφική κατανομή το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πρώτο λόγο παίρνοντας 32%, ακολουθεί η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%.
Ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
emea.gr