Αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Την επέκταση του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βάσει των αντικειμενικών τιμών ζώνης σε όλες τις περιοχές εντός σχεδίων πόλεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την εξέλιξη αυτή αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε 7.000 περιοχές της χώρας, όπου σήμερα, ενώ ισχύουν σχέδια πόλεων ή οικισμών, δεν εφαρμόζεται το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών.

Οι τιμές που λαμβάνει σήμερα υπ’ όψιν της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός συστήματος αντικειμενικών τιμών ζώνης. Οι φορολογητέες αξίες των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος τιμών ζώνης προσδιορίζονται με βάση ένα άλλο αντικειμενικό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου λαμβάνονται υπ’ όψιν τιμές αφετηρίας ελαχίστου κόστους κατασκευής ανά είδος κτηρίου. Οι τιμές αφετηρίας αυξάνονται ή μειώνονται με την εφαρμογή συντελεστών που προσδιορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό εκτίμηση κτηρίου, όπως το μέγεθος, η ποιότητα κατασκευής, η παλαιότητα και άλλα. Το σύστημα αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή ζώνης που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση που έδωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο αρχηγός του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Απόστολος Αβδελάς, ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων γης (οικοπέδων) σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, αλλά εκτός συστήματος τιμών ζώνης, γίνεται με βάση συγκριτικά στοιχεία που συγκεντρώνουν και αξιοποιούν οι αρμόδιες ΔΟΥ. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν ισχύει μόνο για τέσσερις νομούς της χώρας, τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Λάρισας και Αργολίδας, στους οποίους εφαρμόζεται από το 1999 αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, στις περίπου 7.000 περιοχές εντός σχεδίων πόλεων που παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας με βάση τις τιμές ζώνης, παρατηρείται το φαινόμενο πολυτελείς βίλες και άλλα κτίσματα με αγοραίες αξίες πολύ μεγάλες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν αντικειμενικές τιμές ζώνης. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν αντικειμενικές τιμές ζώνης και στις περιοχές αυτές, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές θα εκτιναχθούν στα ύψη. Το αποτέλεσμα θα είναι στις εν λόγω περιοχές να σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!