Τι θα επηρεάσει τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων το 2020

Ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων κατέγραψε πολλές δραματικές ανατροπές το 2019, πολλές από τις οποίες προήλθαν από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και την «έκρηξη» της οικονομίας διαμοιρασμού.

Η περασμένη χρονιά ξεκίνησε με πολλούς να περιμένουν μια ύφεση που ποτέ δεν ήρθε και αντ’ αυτού ο κλάδος των ακινήτων έζησε 12 μήνες ευημερίας. Παρ’ όλα αυτά κάποια κουμπιά «προειδοποιήσεων» άρχισαν να… «αναβοσβήνουν» με το που μπήκαμε στο 2020. Οι επενδυτές θα έχουν πολλά να παρακολουθήσουν από το νέο έτος.

Από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έως γεωπολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με ανάλυση της JLL, όμως ένα είναι που θα ξεχωρίσει κι αυτό δεν είναι άλλο από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Το ποσοστό απασχόλησης είναι ένα μέτρο που πάντα παρακολουθείται στενά, αλλά το 2020 όλοι θα επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτό καθώς οι εταιρίες παραμένουν επιφυλακτικές για επενδύσεις. «Η οικονομική λιτότητα από μόνη της δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο στην συνολική οικονομία ή στην αγορά εμπορικών ακινήτων» λέει ο Ryan Severino, Επικεφαλής οικονομολόγος της JLL, «αλλά όταν οι επιχειρήσεις αρχίζουν να παγώνουν τις θέσεις εργασίας τότε τελικά επηρεάζει το πόσα χρήματα ρίχνουν οι καταναλωτές στην οικονομία».
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «όλα εξαρτώνται από τις προσλήψεις, οπότε αν δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό απασχόλησης, μπορείτε λογικά να έχετε μια εικόνα για το αν υπάρχει ανάπτυξη ή ύφεση στον ορίζοντα».

Οι συνέπειες στα εμπορικά ακίνητα

Σχεδόν κάθε πτυχή των εμπορικών ακινήτων επηρεάζεται από τους δείκτες της αγοράς εργασίας, λέει ο αναλυτής της JLL. Εχει παρατηρηθεί πως τα εμπορικά ακίνητα βλέπουν μια ώθηση όταν αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας και αντίθετα επηρεάζονται αρνητικά όταν υπάρχει πτώση των καταναλωτικών δαπανών. Από την άλλη πλευρά, επειδή οι διακοπές είναι συνδεδεμένες με το προσωπικό εισόδημα, οι καταναλωτές δαπανούν περισσότερα για ξενοδοχεία όταν οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι θετικοί.

Και τα βιομηχανικά ακίνητα, όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους εν λόγω δείκτες. Καθώς η κατανάλωση και ειδικά προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου καθορίζει το πόσο χώρο χρειάζονται οι αποθήκες και κατ’ επέκταση τον κλάδο των Logistics. Η αύξηση ή η συρρίκνωση της απασχόλησης καθορίζει επίσης πόσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και επηρεάζει το ποσοστό της διαθεσιμότητας στον κλάδο των κατοικιών. Όπως λένε οι αναλυτές, πάντως, ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων συνεχίζει να παρέχει σχετικά ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων.

ered.gr 

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!