Μetro: Κλείνει το 2019 με άνοδο 6% και επενδύει 45 εκατ. το 2020

Οι κινήσεις ανάπτυξης στα Κέντρα Διανομής, το νέο concept καταστημάτων και η στρατηγική στην χονδρική. Η επένδυση στις Nευροεπιστήμες και το Franchise.

Με άνοδο τζίρου 6% αναμένεται να κλείσει το 2019 η ΜETRO (MyMarket), με τον κύκλο εργασιών της για φέτος να ανέρχεται 1,26 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγη ώρα σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μetro Αριστοτέλης Παντελιάδης, η ανάπτυξη αυτή προέρχεται κυρίως από οργανική ανάπτυξη ενώ σημαντική άνοδος θα καταγραφεί και όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία του Ομίλου που το 2018 κυμάνθηκε περι τα 9 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης οι ρυθμοί αυτή ανάπτυξης καταγράφονται όχι μονο στον τομέα λιανικής (ΜyMarket) της Metro αλλά και στην χονδρική (Cash & Carry), η οποία σαν αγορά τα τελευταία χρόνια γνώριζε κάμψη. Επιπρόσθετα, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως οι κινήσεις που έχει ήδη δρομολογήσει ο όμιλος τον κάνουν να αισιοδοξεί πως μέχρι το 2024 η Metro θα κινηθεί κατά μέσο όρο με ρυθμούς ανάπτυξης ανάλογους με τον φετινό. ΄

Επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ το 2020

Συγκεκριμένα, η Metro σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2020. Αυτές αφορούν την δημιουργία 6-8 νέων καταστημάτων λιανικής αλλά και στην σημαντική επέκταση των αποθηκευτικών χώρων του Ομίλου. Αυτή την στιγμή ο Όμιλος διαθέτει 3 Κέντρα Διανομής (Οινόφυτα, Μάνδρα, Θεσσαλονίκη) ενώ από το πρώτο δίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει την λειτουργία του και ένα 4ο στην Μαγούλα για είδη ψυγείου. Επίσης, η Metro σχεδιάζει τον διπλασιασμό του κέντρου στην Μάνδρα και την προσθήκη περίπου 20.000 τμ στο Κέντρο των Οινοφύτων. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να έχουν προστεθεί 45.000 τμ στους απθηκευτικούς χώρους του Ομίλου. Ακόμη η εταιρεία επενδύει σημαντικά στα φρέσκα τμήματα των καταστημάτων, όπου στόχος όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης είναι η ΜyMarket να παρέχει την καλύτερη μαναβική. Σε αυτό το πλαίσιο έχει, μάλιστα, εμπλουτίσει την γκάμα της με περισσότερους από 2000 νέους κωδικούς που ακολουθούν τις νέες τάσεις της σύγχρονης διατροφής και της ανάγκης για ευεξία.

Το νέο concept

Ακόμη η Μetro έχει αναπτύξει ένα νέο concept, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά σε κατάστημα 1000 τμ στην Γαστούνη. Όπως σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, το νέο αυτό concept επιτυγχάνει τον πολύ δύσκολο συνδυασμό του «θερμού» περιβάλλοντος με την σύγχρονη φιλοσοφία και θα εφαρμόζεται σε όλα τα καταστήματα ΜyMarket που θα ανοίγουν ή θα ανακαινίζονται στην συνέχεια. Διευκρίνισε πάντως δεν αναμένεται να ανακαινισθεί εκ νέου όλο το δίκτυο με βάση την συγκεκριμένη φιλοσοφία. Όπως τόνισε η ΜyMarket διαθέτει ένα εκ των πιο «φρέσκων» δικτύων λιανικής στην αγορά μετά και την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων των καταστημάτων στην πρώην Βερόπουλος.

Τεχνολογία και Νευροεπιστήμη

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παντελιάδης και στην χρήση νέων τεχνολογιών στα καταστήματα MyMarket, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν διάφορων ειδών οθόνες (προβολής, διαδραστικές κ.α.) στο δίκτυο της αλυσίδας. Υπογράμμισε την ominichannel προσέγγιση της εταιρείας και την προσπάθεια προσφοράς μια συνολικής και ενιαίας εμπειρίας στον καταναλωτή.

Ακόμη αποκάλυψε πως ο Όμιλος Μetro συνεργάζεται με την Trizma Neuro στο κομμάτι της νευροεπιστήμης. Συγκεκριμένα θα μελετηθούν για την Metro οι εγκεφαλικές αντιδράσεις καταναλωτών σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα: το στήσιμο προϊόντων στο ράφι για 30 κατηγορίες, το φυλλάδιο προσφορών και η Τηλεοπτική Διαφήμιση της εταιρείας.

Είσοδος στο Franchice

Επιπλέον ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως ο Όμιλος εξετάζει την προοπτική να ξεκινήσει την δραστηριότητα franchising. Όπως σημείωσε, το 2020 θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό κατάστημα ενώ το 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Υπογράμμισε πως τα πάντα είναι ρευστά και σε στάδιο εξέτασης και μελέτης την δεδομένη στιγμή αλλά ανέφερε πως βασική σκέψη της Metro είναι το μοντέλο franchise να αφορά καταστήματα σχετικά μικρά σε μέγεθος (200- 300 τμ) σε περιοχές, όπου δεν «σηκώνουν» να δημιουργηθεί ένα κανονικό κατάστημα MyMarket.

E-shop για την χονδρική

Όσον αφορά την δραστηριότητα της χονδρικής, όπου η Metro αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην ελληνική αγορά με 50 καταστήματα, ο κ. Παντελιάδης επεσήμανε πως κλείνει το 2019 με άνοδο 6% για την εταιρεία μετά από τρία χρόνια κάμψης και ενώ η αγορά συνεχίζει να βιώνει πιέσεις. Ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχία που καταγράφει το concept των πιο μικρών καταστημάτων χονδρικής που έχει παρουσιάσει η Metro σε Φιλιατρά και Ζάκυνθο και μπορεί να οδηγήσουν σε ανάλογες κινήσεις και σε άλλες τουριστικές περιοχές αλλά τόνισε πως βασικός λόγος για αυτή την ανάκαμψη είναι η εστίαση των Cash & Carry σημείων στην αγορά ΗO.RE.CA, η οποία έχει υποστηριχθεί σημαντικά από τον Όμιλο. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει ομάδα 70 πωλητών για αυτή την δραστηριότητα ενώ πραγματοποιούνται παραδόσεις σε χώρους εστίασης με 61 vans και 11 φορτηγά. Επίσης έχει δημιουργηθεί και ειδικό Delivery Center κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου. Επιπρόσθετα, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως το πλάνο του Ομίλου για την συνέχεια προβλέπει και την δημιουργία e-shop (“κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό ηλεκτρονικό κατάστημα» όπως ανέφερε) για τον κλάδο χονδρικής, το οποίο θα είναι on air το 2021. Επίσης όσον αφορά την χονδρική επεσήμανε πως στις 28 Ιανουαρίου θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια του καταστήματος «Best Value για Επαγγελματίες» στην Κύπρο, με το οποίο η Metro κάνει το πρώτο βήμα της εκτός συνόρων εισάγοντας το concept του Cash & Carry στην κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί πολύ υπομονή και μεγάλη προσπάθεια αλλά αν όλα πάνε καλά μπορεί να οδηγήσει σε 2-3 ακόμη καταστήματα στην χώρα.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Παντελιάδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος τονίζοντας πως εκτιμά πως μέχρι το 2024 η Metro θα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν το φετινό 6%. Για το 2020 ο Όμιλος εκτιμά πως θα έχει κύκλο εργασιών της τάξης του 1,35 δις ευρώ καθώς και σημαντική ανάπτυξη της καθαρής κερδοφορίας. Σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου καταστήματων λιανικής της εταιρείας ενώ υπογράμμισε τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων που παρατηρούνται ακόμη στα υφιστάμενα σημεία.

Τέλος σχετικά με τις τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά σουπερμάρκετ, εμφανίστηκε απόλυτα αρνητικός σε τυχόν πρόταση εξαγοράς για την Metro αλλά προέβλεψε πως θα υπάρξουν μεταβολές και νέες συμφωνίες στα επόμενα χρόνια. Τόνισε πως ο «μεσαίος χώρος» της αγοράς πιέζεται όλο και περισσότερο ενώ υπογράμμισε η Metro έχει στόχο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!