Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές που έρχονται

Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.

Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.

Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.

Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.

Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!