Από τα 1.000 ευρώ το μήνα που έδιναν – όχι στο πολύ μακρινό – παρελθόν οι προθεσμιακές καταθέσεις, σήμερα φτάσαμε στα 20 ευρώ και πολύ σύντομα στο απόλυτο μηδέν!
Ακόμη και 1.000 ευρώ εισόδημα το μήνα, ένα μισθό και κάτι παραπάνω, θα μπορούσε να είχε όποιος διατηρούσε μια προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ, σε μια από τις 30 περίπου τράπεζες που λειτουργούσαν στην χώρα μας ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας που αποχαιρετούμε σε λίγες ημέρες.
Τα καταθετικά επιτόκια των τραπεζών για προθεσμιακές καταθέσεις ξεκινούσαν από 4% και προσέγγιζαν ακόμη και το 10% κλιμακωτά, ιδιαίτερα από μικρότερες τράπεζες που προσπαθούσαν να κερδίζουν μερίδια αγοράς από την εγχώρια καταθετική βάση.
Σήμερα όλα έχουν αλλάξει! Η διεθνής κρίση, αλλά και η ελληνική κρίση έχουν μεταμορφώσει εντελώς το τοπίο στον τομέα των επιτοκίων με αποτέλεσμα όποιος διατηρεί κατάθεση 100.000 σε προθεσμία να έχει πλέον ένα μηναίο εισοδήματα από τόκους που δεν ξεπερνά τα 20 με 30 ευρώ, με προοπτική να πάει στο απόλυτο μηδέν και μετά να είναι και αρνητικό!
Στο πλαίσιο αυτό οι καταθέτες, όσοι έχουν απομείνει, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές αποδόσεων για τις καταθέσεις τους, κάτι που ήδη έχουν στην στρατηγική τους οι τράπεζες να προσφέρουν.
Μηδενικά επιτόκια
Μηδενικά σχεδόν επιτόκια προσφέρουν πλέον οι τράπεζες για τις καταθέσεις, οδηγώντας έτσι τους αποταμιευτές ένα βήμα πριν από τα αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος (το οποίο περίπου αντιστοιχεί στο επιτόκιο ταμιευτηρίου) μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,06% και διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο 0,39%.
Συνακόλουθα η καθαρή απόδοση για τους αποταμιευτές μετά την αφαίρεση της φορολογίας υποχωρεί ακόμη περισσότερο κάτω από το μηδέν (0,05%). Παράλληλα οι τράπεζες μείωσαν και τα επιτόκια χορηγήσεων με αποτέλεσμα το περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων- χορηγήσεων) να περιοριστεί στο 4,12%. Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,20%.
Από την άλλη, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,32%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπερ-αναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,47%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο 1 αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,29%.
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο 2 μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,91%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,78%.
Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων επίσης μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,74%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο 3 μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,47%, ενώ το ποσό των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε σε 625 εκατ. ευρώ έναντι 340 εκατ. ευρώ κατά τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,84%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 214 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019 έναντι 249 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
emea.gr