Πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την εθνική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Μιλώντας για την αξιοποίηση των αποβλήτων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο και να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική κυκλική οικονομία με φθηνή παραγωγή ενέργειας, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη οικοκαινοτομίας, αλλά και σε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έρχεται 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων. Όπως είπε, στη χώρα μας λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, τα αστικά στερεά απόβλητα αποτελούν το 15% του συνόλου των αποβλήτων της χώρας. Μάλιστα, όπως σημείωσε, από αυτά, ανακυκλώνουμε μόλις το 15% έναντι στόχου 37%. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας όταν στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες, που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, δεν ξεπερνά το 5%.

Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026 θα κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες:

- Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.

- Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.

- Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι' αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.

- Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζουμε στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.

- Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται, επιτέλους, και εδώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο στόχος έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%, με το πρώτο 50% να αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή σε επίπεδο δήμου.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!