Νέα και απλοποιημένη ενεργειακή σήμανση στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο του 2019, την αναμόρφωση της ενεργειακής σήμανση για τους λαμπτήρες φωτισμού, τα ψυγεία, τις οθόνες τηλεοράσεων, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και η ANEC - Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση, ζητούν εδώ και καιρό αυτή την αναμόρφωση, η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.

Η νέα νομοθεσία, που θα μπει σε ισχύ το 2021, θα αφαιρέσει τις κλάσεις Α+, Α++ και Α+++ που εμφανίζονται στην ενεργειακή ετικέτα, για πολλά χρόνια. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούσαν αυτές τις κλάσεις, με αποτέλεσμα οι χαμηλότερες κλάσεις, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.

Έτσι, οι καταναλωτές δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι ένα ψυγείο με Α+ κλάση είναι το λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό στην αγορά. Ήταν επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε σε μία πιο απλή κλίμακα, από το Α μέχρι το G, σύμφωνα με την οποία η οικολογική κλάση Α θα εμφανίζεται, πάντα, ως χαρακτηριστικό της πιο αποδοτικής ενεργειακά συσκευής.

Το μήνυμα «αγόρασε Α» είναι πιο ξεκάθαρο, για τους καταναλωτές και θα προκαλεί συνεχείς καινοτομίες, για την ενεργειακή απόδοση.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: «Ήταν επιτακτική ανάγκη να αναμορφωθεί η ενεργειακή ετικέτα καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν η συσκευή τους κατανάλωνε την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Η νέα ετικέτα θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην επιλογή συσκευών και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαυτεί, αλλά να προχωρήσει στην αναμόρφωση της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων».

Ο κ. Στέφεν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας της ANEC, σχολίασε:«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει, με αμείωτους ρυθμούς, την προσπάθεια βελτίωσης της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός, ότι ενώ θα δούμε βελτιωμένη σήμανση στις τηλεοράσεις το 2021, θα πρέπει να περιμένουμε το 2030 μέχρι να δούμε βελτίωση στις συσκευές θέρμανσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και θα έπρεπε να αποφευχθεί». 

Οικολογικός σχεδιασμός

Η βελτιωμένη πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με αναβαθμισμένο οικολογικό σχεδιασμό, για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση. Η Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό, νέες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των λαμπτήρων φωτισμού, των ψυγείων, των οθονών τηλεοράσεων και των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων.

Έτσι θα εξασφαλίσει ότι οι λιγότερο αποδοτικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά άμεσα. Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που πρόκειται να υιοθετηθούν, αργότερα μέσα στη χρονιά, θα ωφελήσουν περισσότερο τους καταναλωτές.

Θα δώσουν την δυνατότητα για μια πιο εύκολη επιδιόρθωση συσκευών και θα καταργηθούν προβληματικές και επικίνδυνες πρώτες ύλες.

Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που προβλέφθηκαν για να βελτιώσουν την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών, ελέγχονται τώρα, διεξοδικά, από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!