Η σημασία που δίνει η νέα Επιτροπή στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Green Deal φάνηκε από το χθεσινό ορισμό των νέων επιτρόπων: εκτός από την αρμόδια νέα Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, ορίστηκε ως συντονιστής του European Green Deal ένας εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής, ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα επιβλέπει επίσης τις πολιτικές για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας Επιτροπής, όπως έχει τονίσει η νέα πρόεδρος Ursula von der Leyen,
Φιλοδοξία της νέας Προέδρου της Επιτροπής είναι η νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει ένα φιλόδοξο μεν, ρεαλιστικό δε, δεσμευτικό σχέδιο μετάβασης για μια Ευρώπη με πιο υψηλούς στόχους για την αποανθρακοποίηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονο συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας και των κρατών μελών της Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η χθεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία θα αναθεωρήσει το υπάρχον σχέδιο που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έχουν αναφερθεί στην ανάγκη να υιοθετηθούν ακόμη πιο υψηλοί στόχοι για την αποανθρακοποίηση και την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Αυτό θα γίνει μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, μέχρι το τέλος του έτους, η οποία και γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που έχουν γίνει από την ΕΕ αλλά και το European Green Deal.
Και εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, προερχόμενος από μακρά θητεία ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν γνωρίζει τη λειτουργία αλλά και το πως μπορούν να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το "Horizon Europe” και το "Invest EU”.
Ταυτόχρονα βεβαίως για να γίνουν πράξη στόχοι όπως να αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από το 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί στο 35%, θα απαιτηθεί η κινητοποίηση εθνικών πόρων αλλά και χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ θα πρέπει να επιταχυνθεί η απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών και να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση ακόμη πιο φιλόδοξων δεσμευτικών στόχων για το κλίμα, καλλιεργεί γόνιμο έδαφος ενόψει και των επικείμενων συζητήσεων που θα ξεκινήσουν με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα, για τις ενεργειακές εκκρεμότητες και τα ανοιχτά μέτωπα, ιδίως σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αυτό τουλάχιστον είχε διαφανεί κατά τις συζητήσεις που είχαν γίνει με την DGENER κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, όταν είχε προταθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση να υιοθετήσει υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους για την αποανθρακοποίηση προκειμένου να υπάρξει πιο θετική αντιμετώπιση σε άλλα ελληνικά αιτήματα π.χ. για τη έγκριση του ελληνικού σχήματος για τα λεγόμενα νέα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος.
Η επόμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής για το ΕΣΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου.
capital.gr