Η έκρηξη στα τουριστικά καταλύματα "ρίχνει" τις πληρότητες

Περισσότεροι ξένοι τουρίστες, χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρσι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Η εικόνα που ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από την αρχή του έτους στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με τα στοιχεία της gbr consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού να επιβεβαιώνουν τις αρνητικές φετινές επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 78%, όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2018, έφταναν 80,3%. Και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο όμως είναι μειωμένα, στα 83,21 ευρώ από 84,57 ευρώ πέρσι.

Μόνη εξαίρεση, ο δείκτης της μέσης τιμής δωματίου που κινήθηκε στο οκτάμηνο ανοδικά με αύξηση 1,3%, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 107 ευρώ, όταν πέρυσι, αντίστοιχα, ήταν λίγο πάνω από τα 105 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι πληρότητες όλους τους μήνες μέχρι και τον Ιούλιο κινήθηκαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι από -0,8% μέχρι και - 9,2% και μόνο τον Αύγουστο κινήθηκαν ανοδικά, αλλά μόλις 1%.

Την ίδια στιγμή, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Αύγουστο σημείωσε άνοδο 5,2%, φθάνοντας τα 3,04 εκατ. επιβάτες. Οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν επίσης αύξηση άνοδο κατά 8,1%.

Την κάμψη είχαν προβλέψει επιχειρηματίες του χώρου, αποδίδοντας τις μειωμένες πληρότητες τόσο στην έκρηξη των ακινήτων που προσφέρονται σε τουρίστες μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τα τελευταία χρόνια, όσο και στην υπερπροσφορά ξενοδοχειακών κλινών εξαιτίας των δεκάδων μικρών ξενοδοχείων και boutique hotels που προστίθενται στο δυναμικό της Αθήνας.

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία πάλι της gbr consulting προστέθηκαν στο δυναμικό της Αθήνας σαράντα νέες μονάδες, ενώ ακόμη 20 ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν.

Υπερπροσφορά παρατηρείται όμως και στα καταλύματα τύπου AirBnb. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν υποχωρήσει έως και 25% το πρώτο επτάμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Όπως προέκυψε ακόμη για την περιοχή της Αττικής, τα διαμερίσματα και οι κατοικίες που προστέθηκαν στην πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Μάιο είναι κατά 230 περισσότερα.

Ταυτόχρονα, βάσει της ίδιας έρευνας, τον Ιούλιο τα έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εμφανίζονται κατά 15% μειωμένα συγκριτικά με τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται και στην υποχώρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς προβλέπουν μάλιστα πως οι χαμηλές επιδόσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, παρά το ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος για την Αθήνα παρουσιάζει υψηλές κρατήσεις.

Μια πρώτη "γεύση" έδωσαν τα στοιχεία της Trivago, σύμφωνα με τα οποία η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα το Σεπτέμβριο διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στα 113 ευρώ έναντι 114 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!