Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές του κλάδου αλουμινίου σε μία 10ετία

Σταθερή αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές του κλάδου αλουμινίου τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρώτο εξάμηνο 2019 να αποτελούν περίπου το 5,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Ετσι, ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων του βωξίτη και της αλουμίνας, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας ως:

• Ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με 952 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών, μετά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018 (οι εξαγωγές της πρώτης και δεύτερης μεταποίησης το πρώτο εξάμηνο 2019 έφθασαν τα 762 εκατ. ευρώ).

• Ο πρώτος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο 412 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018. Αυτό καταγράφει την υψηλή προστιθέμενη αξία του κλάδου από τα πολλαπλά στάδια μεταποίησης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για τον κλάδο της διέλασης (τα προφίλ αλουμινίου για τις οικοδομικές και βιομηχανικές χρήσεις), οι πωλήσεις προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε πάνω από το 28% των πωλήσεων, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018, ενώ οι εξαγωγές απορρόφησαν σχεδόν το 72% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά περίπου 13%.

Η κύρια αγορά στην οποία απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (80%) όσο και στις εξαγωγές (40%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου για πόρτες/παράθυρα των ελληνικών εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου από 600 εκατ. ευρώ το 2009 τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας το 1,9 δισ. το 2018, με σταθερή αύξηση κάθε χρόνο.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!