Mε έδρα την Αλεξανδρούπολη η εταιρεία Prisma της οικογένειας Γιορδαμλή εξελίσσεται στο ελληνικό brand name του Διαστήματος. Πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου “PWR SCOE Cables” που αφορά την κατασκευή εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο Τηλεπικοινωνιακού Δορυφόρου.
Σε αυτό το project η εταιρεία ιδιαίτερα πολύπλοκων καλωδιώσεων και εξοπλισμού, που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των συστημάτων του δορυφόρου με προδιαγραφές Διαστήματος. Τα παραδοτέα έγιναν αποδεκτά στο σύνολο τους από την κύρια υπεργολάβο εταιρία, ROVSING A/S.
«Η εμπλοκή μας στο συγκεκριμένο έργο αποδεικνύει την ισχυροποίηση του ονόματος της Πρίσμα Ηλεκτρονικά στον χώρο του Διαστήματος, καθώς μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την εταιρεία μας ως έναν αξιόπιστο προμηθευτή ηλεκτρονικών και καλωδιώσεων σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα . Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με στόχο την περαιτέρω εδραίωση της Πρίσμα Ηλεκτρονικά στο χώρο του Διαστήματος» επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γιορδαμλής.
Στις αρχές του 2019 η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η συμμετοχή της στο έργο «Miscellaneous EGSE», για την αποστολή «Solar Orbiter» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η ελληνική εταιρεία κατασκεύασε ιδιαίτερα πολύπλοκες καλωδιώσεις και εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των συστημάτων του δορυφόρου με προδιαγραφές διαστήματος. Η Solar Orbiter αποτελεί μια από τις αποστολές-ναυαρχίδες της ESΑ, στο πρόγραμμα «Cosmic Vision 2015 – 2025». Ο δορυφόρος φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα θεμελιώδη ζητήματα του σύμπαντος, την δημιουργία των πλανητών, την δημιουργία ζωής και τους νόμους της Φυσικής που διέπουν τα ουράνια σώματα.
Το συνολικό κόστος του τριετούς έργου ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα διαστήματος για την Ελλάδα και έγιναν αποδεκτά στο σύνολο τους από την κύρια υπεργολάβο εταιρία, AIRBUS Defence & Space.
Το ξεκίνημα
Στην αυγή της δεκαετίας του ’90 τρία αδέλφια αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, την ακριτική Αλεξανδρούπολη, γεμάτοι ιδέες και μεράκι που αποκόμισαν μετά από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ιδρύουν τη δική τους εταιρεία πληροφορικής πριν καν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια: την Prisma Electronics. Μία από τις πολλές, θα σκέφτηκαν κάποιοι εκείνα τα χρόνια.
Οι τρεις νέοι από την πρώτη ακριτική πόλη της Ευρώπης, ο Γιώργος στα 28 του χρόνια, ο Χρήστος στα 25 και ο Ηλίας στα 18 του, στόχευαν ψηλά αφού πρωταρχικός σκοπός τους ήταν η έρευνα και η ανάπτυξη και μετά το εμπόριο. Με έδρα πάντοτε την Ελλάδα, απέδειξαν στην πράξη ότι παρά το αρνητικό οικονομικό πλαίσιο και τα capital controls που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν υπάρχουν προγραμματισμός και όραμα, πολλά μπορεί να επιτευχθούν, αφού «όριο είναι μόνο ο ουρανός», που λένε και οι Αγγλοσάξονες.
Τα αδέλφια Γιορδαμλή, ο πρώτος με σπουδές στην Πληροφορική, ο δεύτερος στην Ηλεκτρολογία και τα Οικονομικά και ο βενιαμίν στην Πληροφορική με ειδίκευση στο Network Infrastructure, ακολούθησαν τον δρόμο που τους έδειξε, το επιχειρηματικό τους αστέρι και σχεδόν 30 χρόνια μετά είναι από εκείνους τους Ελληνες που έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν τη σφραγίδα τους και το λιθαράκι τους σε επιτεύγματα παγκόσμιας εμβέλειας για την ανθρωπότητα. Το 1996 αποφασίζουν να κάνουν «άλμα πίστης» στην επαγγελματική τους καριέρα και φτιάχνουν το δικό τους εργοστάσιο, με έδρα πάντοτε τη Θράκη, κίνηση που τους έδωσε νέα ώθηση και τους έβγαλε εκτός ελληνικών συνόρων. Συνεργάστηκαν στο CERN, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Για τη συμμετοχή τους στο πείραμα του CERN έλαβαν χρυσό βραβείο βιομηχανίας.
Συνεργάστηκαν με την Airbus και τη European Space Agency για την κατασκευή καλωδιώσεων για τον δορυφόρο που θα σταλεί στο Διάστημα έχοντας ως αποστολή του να προσεγγίσει και να αναλύσει τον Ηλιο, τον Solar Orbiter. Επίσης, συνεργάζονται με πληθώρα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων κατασκευάζοντας ηλεκτρονικά εξαρτήματα αμυντικού εξοπλισμού.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δε, έχουν εισέλθει δυναμικά στη ναυτιλία, εκεί όπου η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη. Και στον κλάδο αυτό καινοτομούν, αφού ύστερα από δέκα χρόνια ερευνών έριξαν στην αγορά το καινοτόμο σύστημα Laros, βραβευμένο με Technical Achievement Awards από τους Lloyd’s.
newmoney.gr