Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές η άρση των capital controls

Μπορεί από την 1η Σεπτεμβρίου να πέφτουν τίτλοι τέλους για τα capital controls και να αίρονται έτσι και οι τελευταίοι περιορισμοί που είχαν τεθεί στην Ελλάδα σε ότι αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό, όμως για την ασφαλιστική αγορά και την επενδυτική της πολιτική φαίνεται ότι λίγα θα αλλάξουν.

Τα μηδενικά έως αρνητικά επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί ομολογιακοί τίτλοι, όπως και η κεφαλαιακή «χρέωση» του 45% για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, δεν αφήνουν, πλέον, παρά ελάχιστα περιθώρια για την εξαγωγή κεφαλαίων σε τρίτες χώρες και άρα η πλήρης άρση των capital controls στην πράξη δεν σημαίνει πολλά για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σήμερα, όπως σημειώνουν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου είναι αρνητικό κατά 0,67% και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κινούνται στη ζώνη του 0%, ενώ οι μόνοι ομολογιακοί τίτλοι που προσφέρουν αποδόσεις είναι οι Ελληνικοί, με το 10ετές κρατικό ομόλογο να «εξασφαλίζει» στους επενδυτές επιτόκιο της τάξης του 2%.

«Το γεγονός αυτό και μόνο ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στις ασφαλιστικές εταιρείες για την εξαγωγή κεφαλαίων στην Ευρώπη» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, που προσθέτει ότι «όποιος σήμερα τοποθετείται σε ευρωπαϊκούς ομολογιακούς τίτλους -πλην της Ελλάδας- το κάνει μόνο για να πληρώνει «φύλακτρα», το κάνει μόνο γιατί υποχρεούται να ασκήσει επενδυτική «πολιτική πανικού»».

Πέραν αυτών, η… αγωνία για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, του κινδύνου που υπάρχει για ένα άτακτο Brexit, όπως και των συνεπειών από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και Ευρώπης, επίσης επιδρούν ανασταλτικά για την επένδυση κεφαλαίων σε κινητές αξίες του εξωτερικού.

Ωστόσο η άρση των αναβαθμίζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις ξένες αγορές καθώς και τη θέση και το ρόλο που έχουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το γεγονός ότι εξαλείφεται πλήρψς το λεγόμενο country risk βελτιώνει τις ευρύτερες συνθήκες υπό τις οποίες δρουν αιι αναπτύσσονται οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Εξάλλου η πλήρης ακύρωση των capital controls ανοίγει πλέον το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσω αξιολογήσεων που θα κάνουν στο προσεχές διάστημα διεθνείς οίκοι όπως οι Moody’s και Fitch που προσφάτως στο πλαίσιο προγραμματισμένων αξιολογήσεων δεν αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας μας ούτε την προοπτική της οικονομίας της. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας διευκολύνει, τέλος, και το σχεδιασμό της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το μσνταξιοδοτικό καθιερώνοντας στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης ένα νέο μοντέλο που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων στη βάση ενός ανακεφαλαιοποιητικού συστήματος.

insurancedaily.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!