Στις "κλίνες" στρέφονται οι επενδυτές

Σε πτώση της τάξεως του 31% yoy οδήγησαν τον όγκο των επενδυτικών συναλλαγών ακινήτων στο ΗΒ οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες θα επέφερε μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Ο όγκος των συναλλαγών στο πρώτο μισό του 2019 ανήλθε σε €23,4 δισ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη του Real Capital Analytics «Europe Capital Trends Q2» η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε συνολικά στην Ευρώπη ήταν εκτενής με τον όγκο συναλλαγών να πέφτει κατά 15%, στα €114 δισ.

Οι συναλλαγές στον ευρωπαϊκό κλάδο εμπορικών κέντρων βυθίστηκε κατά 51% τους πρώτους έξι μήνες του έτους φτάνοντας τα €12,6 δισ.

Η υπαναχώρηση σε αυτή την κατηγορία ακινήτων καταγράφηκε κυρίως στο ΗΒ και βασικός λόγος γι αυτό ήταν τόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και η χρονοβόρα διαδικασία του BREXIT. Αυτές οι δύο παράμετροι μοιάζει να επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι επενδυτές από την άλλη μοιάζει να στρέφονται πια από τα εμπορικά ακίνητα σε κλάδους που κυριαρχούνται από …κλίνες! Διαμερίσματα, ξενοδοχεία, οίκοι ευγηρίας και κέντρα φροντίδας.

Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο κλάδος διαμερισμάτων κατά το δεύτερο μισό του 2018 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία επενδύσεων σε ακίνητα μετά το κλάδο γραφείων.

Το 2019 η τάση αυτή μοιάζει να παγιώνεται, με τον όγκο των ευρωπαϊκών συναλλαγών στη κατηγορία να είναι κατά 6% αυξημένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν αγγίζοντας τα €23,5δισ.

Ο Ευρωπαϊκός κλάδος γραφείων έκανε το πιο ασθενικό ξεκίνημα των τελευταίων πέντε ετών καθώς στην αρχή του 2019 μόλις €47,6 δισ. συναλλαγών ολοκληρώθηκαν, ποσό που αντιστοιχεί σε πτώση 9% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Σε ότι αφορά τα deals βιομηχανικών ακινήτων και αποθηκών -εμφανίζεται μερικώς ευνοημένη λόγω των ευκαιριών που εμφανίστηκαν από τους όγκους που καταγράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο- ήταν πεσμένη σε ετήσια βάση για 9 από τις 10 πρώτες αγορές παρά το ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να συμπιέζονται κατά μέσο όρο.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!