Optima-X EnsoXL: Ένας διεθνής accelerator MaritimeTech στην Ελλάδα!

Η Optima-X, ένα «spinoff» της Optima Shipping Services S.A. η οποία προσφέρει υπηρεσίες στον χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, «τρέχει» το πρόγραμμα επιτάχυνσης για MartimeTech Startups, EnsoXL.

Αποστολή της Optima-X είναι να οικοδομήσει ένα ισχυρό κόμβο ναυτιλιακής καινοτομίας (MaritimeTech) που δημιουργεί και υποστηρίζει νέες ιδέες, νεοσύστατες επιχειρήσεις ή Scaleups για να φέρουν τις ιδέες τους στην επιφάνεια και στις σχετικές αγορές. Αυτός ο κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, το σπίτι της παγκόσμιας ναυτιλίας, και δέχεται αιτήσεις από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια ευνοϊκή τοποθεσία για δραστηριότητες εκκίνησης νεοσύστατων επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Διαθέτοντας μια υψηλά εκπαιδευμένη δεξαμενή ταλέντων, που βρίσκεται σε γεωγραφικό σταυροδρόμι με πρόσβαση και πολιτιστική συνάφεια με τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και με τη Μέση Ανατολή, ένα κόμβο δημοκρατικής – αν όχι οικονομικής πρόσφατης – σταθερότητας, σε μια περιοχή που συχνά παραβλέπεται, περιτριγυρισμένη από μεγάλα οικονομικά κέντρα και αγορές, παρέχοντας άριστες συνθήκες διαβίωσης καθώς και ποιότητα ζωής, η χώρα αναδύεται ως κόμβος καινοτόμων νέων επιχειρήσεων.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του επιταχυντή, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός, είναι οι:
  • Blockchain για την παρακολούθηση του φορτίου
  • Έξυπνες Πλατφόρμες διαχείρισης χωρητικότητας
  • Ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων πλοίων
  • Πλατφόρμες πρόσληψης και κατανομής πληρώματος (χερσαία / υπεράκτια)
  • Διαχείριση και βελτιστοποίηση λειτουργιών στα λιμάνια
  • Μεγάλα δεδομένα και AI στη ναυτιλιακή βιομηχανία
  • Περιβαντολλογικές – κανονιστικές λύσεις για την ναυτιλία

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης της Optima-X και της EnsoXL υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων συνεργατών και συμβούλων, από την 100mentors, μια ελληνική EdTech Startup.

Επίσης, βάσει των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs έως το 2030) υποστηρίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και θα προωθήσει επιχειρηματικά σχέδια που ηγούνται και πλαισιώνονται από ένα σωστό προφίλ ισότητας των φύλων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει από τον Απρίλιο του 2019 για Startups απ΄όλο τον κόσμο και θα επιλεγούν δέκα εταιρείες για να συμμετάσχουν στο πρώτο κύκλο.

Τον Νοέμβριο του 2019, οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στην έδρα της Optima-X στην Αθήνα για ένα τετραμηνιαίο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, καθοδήγησης, ομαδικής εργασίας και δικτύωσης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020 με ένα demo day, όπου κάθε εταιρεία θα παρουσιάσει το προϊόν της σε ένα κοινό επιχειρηματικών κεφαλαίων, εταιριών της ναυτιλιακή καινοτομίας και εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας με στόχο την ενδυνάμωση των επενδύσεων στις εταιρείες, διευρύνοντας και ενθαρρύνοντας το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2019 η Enso XL θα οργανώσει ένα pre-summit event σχετικό με την ναυτιλιακή βιώσιμη ανάπτυξη και την ναυτιλιακή και θαλάσσια καινοτομία, σκοπεύοντας να καλλιεργήσει το έδαφος για το 1o MaritimeTech Innovation and Sustainability Summit το οποίο θα λάβει χώρα στις 3 Ιουνίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος κατά την διάρκεια της εβδομάδας των Ποσειδωνίων.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!