Αλλάζουν χέρια ΦΑΜΑΡ και Notos Com

Ήρθε ήλθε και απήλθε. O λόγος για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Pillarstone, που έχει αναπτύξει το αμερικανικό fund KKR, η οποία όταν εμφανιζόταν προ τριετίας στα ελληνικά πράγματα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για το recovery εν πρώτης της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, και μετά για τη διάσωση της Καλλιμάνης και αργότερα για την αναδιάρθρωση της Notos Com. Σχέδια τα οποία όχι μόνο δεν προχώρησαν αλλά άφησαν πίσω τους σημαντικό χαμένο χρόνο και ακόμη περισσότερο χρήμα.

Αποτέλεσμα σήμερα να αναζητούνται επενδυτές για τις εν λόγω επιχειρήσεις που θα ρίξουν ζεστό χρήμα. Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια η φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ, η οποία ας σημειωθεί ότι έχει απολέσει το 10% των πελατών της και δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον βηματισμό της, έχει λάβει από τις Τράπεζες ένεση ρευστότητας άνω των 50 εκατ. ευρώ με βάση τη συμφωνία, που είχε εκπονήσει η Pillarstone.

Σήμερα πάντως το KKR αναζητά επενδυτές για την πώληση των σύνολο των δραστηριοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία, σύμφωνα με πόρισμα της Alvarez & Marsal χρειάζεται επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Επί ξύρου ακμής βρίσκεται ένα από τα πλέον εμβληματικά brand της χώρας, η Notos Com, η οποία δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Με φυσικά καταστήματα, αρκετές αντιπροσωπείες από τον χώρο της ένδυσης, της υπόδησης και των καλλυντικών και με μακροχρόνια ιστορία στο εγχώριο λιανεμπόριο, η Notos Com βρίσκεται πάλι σε κομβικό σημείο, μετά το "ναυάγιο” στο σχέδιο εξυγίανσής της υπό την Pillarstone με υπαιτιότητα της τελευταίας.

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Pillarstone έχει στοιχίσει στη Notos Com πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Και την φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες σε δυσχερή θέση. Και τους ανταγωνιστές να βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη να "υφαρπάξουν” τις αντιπροσωπίες της.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν τον Σάμι Φάις να παίζει και σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο του λευκού ιππότη. Το αν οι συζητήσεις που έχουν γίνει πριν κάποιους μήνες μεταξύ του Σάμι Φάις και του Μιχάλη Παπαέλληνα θα ευοδωθούν μένει να φανεί. Πάντως οι δύο επιχειρηματίες δεν είναι άγνωστοι. Ήδη συνεργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία One Outlet, η οποία ελέγχεται από τον Σάμι Φάις, η NotosCom και η αραβικών συμφερόντων GTE, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το 43% της κυριότητας της Αγοράς Μοδιάνο, του ιστορικού ακινήτου της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον Σάμι Φάις, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται για τη Notos Com.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!