Μπόνους σε ακίνητα - οικοδομή με τρεις κινήσεις

Να δώσει ξανά βηματισμό στην οικοδομή και την κτηματαγορά γενικότερα θέλει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει παρεμβάσεις που θα ξαναβάλουν σε λειτουργία την παραδοσιακή ατμομηχανή της ανάπτυξης, την οικοδομική δραστηριότητα.

Ο στόχος της κυβέρνησης για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 4% έχει σαν προϋπόθεση, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την αναβίωση της οικοδομής. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται τρεις παρεμβάσεις με πολλαπλά οφέλη για τους κατόχους, αλλά και όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Οι κινήσεις αυτές είναι:

-η θέσπιση έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ για τις δαπάνες ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. Προϋπόθεση για την παροχή της σχετικής έκπτωσης φόρου θα είναι ο ιδιοκτήτης να έχει λάβει τα νόμιμα παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες της οικοδομής ή τις επιχειρήσεις πώλησης των δομικών υλικών. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στο οικονομικό επιτελείο η έκπτωση φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος να πιστώνεται στον φορολογικό του λογαριασμό για απόσβεση τις επόμενες χρονιές στην περίπτωση που δεν τους προκύπτει φορολογική οφειλή κατά το φορολογικό έτος που έγιναν οι δαπάνες για την αναβάθμιση των ακινήτων. Σύμφωνα με τη θεωρία πίσω από το μέτρο το δημοσιονομικό κόστος για την συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή πρόκειται να καλυφθεί από τον περιορισμό της παραοικονομίας στον κλάδο της οικοδομής που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.


-το πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων. Οι παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων κάθε είδους, είτε είναι πρώτη κατοικία είτε όχι, θα βαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο, όποιο από τα δυο είναι το υψηλότερο.

-η αναστολή για τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί έως το τέλος του έτους και θα ανασταλεί εκ νέου, ενώ η κυβέρνηση θέλει σε διαβούλευση με τους θεσμούς να προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή του ως ανεφάρμοστου. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του ακινήτου (θεωρητικά επιβάλλεται στην υπεραξία που έχει καταγράψει ο πωλητής του).

Σημαντικό μπόνους στην κτηματαγορά έδωσε η κυβέρνηση και με την μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 22%. Η μείωση αυτή αυξάνει άμεσα στις εμπορικές τιμές στα ακίνητα καθώς βελτιώνει την ετήσια απόδοση των επενδύσεων σε αυτά.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!