Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις προκαλούν την τουριστική αναβάθμιση της Αθήνας

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού βρίσκεται η Ελλάδα και ειδικότερα, η Αθήνα. Σε μία εποχή που οι μακροοικονομικοί δείκτες της χώρας είναι ευνοϊκοί και που οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί, μόνο λίγες δεν είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις που διαδραματίζονται στην ιστορική πρωτεύουσα.

Ήδη και θα φανεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, η εικόνα της Αθήνας μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Και σ’ αυτό, συμβάλλει το άνοιγμα σημαντικών ξενοδοχειακών μονάδων, που ήρθαν για να αναβαθμίσουν το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. Ας δούμε παρακάτω, αναλυτικά, μερικά από τα πολυτελή καταλύματα που εισέρχονται στην εγχώρια αγορά.

Academia of Athens, Autograph Collection


Το 5άστερο ξενοδοχείο του Ομίλου Marriot βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και για την ακρίβεια, επί των οδών Ακαδημίας 48 και Ομήρου γωνία. Άνοιξε τις πύλες του στις 28 Μαΐου και η αναμονή για την εκκίνηση της λειτουργίας του, ήταν μεγάλη. Το ακίνητο όπου δημιουργήθηκε το κατάλυμα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και μέσω διαγωνισμού που «έτρεξε» ο ΕΦΚΑ, μισθώθηκε στον λιβανέζικο όμιλο Yazbeck.

Το κόστος αναμόρφωσης του κτιρίου ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ, για μία μονάδα που διαθέτει 60 δωμάτια, εστιατόρια, spa κι ένα επιβλητικό roof bar με θέα στην Ακρόπολη. Η αρχιτεκτονική του Academia φέρει την υπογραφή του γραφείου MT Architects, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου έχει αναλάβει η ελληνική CS Hospitality, επίσημη συνεργάτης του Ομίλου Marriot στην Ελλάδα.

The Pinnacle Athens


Το Pinnacle έκανε πρεμιέρα στις 22 Απριλίου και βρίσκεται στη γωνία των οδών Αιόλου 75 και Ευριπίδου. Πρόκειται για ένα 9όροφο μίνι ουρανοξύστη, το όποιο συνιστά μία ιδιαίτερη μορφή καταλύματος, καθώς λογίζεται ως Aparthotel. Τα δωμάτια δηλαδή παραπέμπουν περισσότερο σε μορφή διαμερίσματος, παρά κλασικού ξενοδοχείου. Το κτίριο αναμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, την Conous Constructions (σ.σ. οι εργασίες ολοκληρωθήκαν σε εύρος 8 μηνών). Αυτό συνέβη διότι παλαιότερα το ακίνητο λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να μην διέθετε καν υδραυλικό σύστημα.

Σήμερα το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται τουλάχιστον εντυπωσιακό, για ένα Aparthotel με 22 διαμερίσματα (standard δωμάτιο, studio σουίτα, deluxe σουίτα, superior σουίτα, σουίτα corner και σουίτα ρετιρέ). Στον 8ο όροφο συναντάμε meeting room, ενώ στον 9ο βρίσκεται το Roof Garden του καταλύματος, με θέα που εκτείνεται από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την Πλάκα, μέχρι τον Λυκαβηττό, τον Πειραιά, τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Ιbis Styles Athens Routes


Το 4άστερο ξενοδοχείο του γαλλικού Ομίλου Accor θα ανοίξει τις πύλες του στις 10 Αυγούστου του τρέχοντος καλοκαιριού. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η πρεμιέρα να γίνει νωρίτερα, στη διάρκεια του Ιουνίου, ώστε να συμπέσει με το αυξημένο τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας. Ωστόσο κάποιες μικρολεπτομέρειες μετέβαλλαν το χρονοδιάγραμμα. Η πολυτελής μονάδας βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 109-111, εκεί όπου παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας.

Τον Ιανουάριο του 2018 ανακοινώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας franchise για τη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου Ibis Styles στην πρωτεύουσα, από τον όμιλο Accor και την ελληνική G. Lymperakis Invest OE. Το κόστος αναμόρφωσης και ανακατασκευής για τη μετατροπή των παλιών γραφείων σε 4άστερη ξενοδοχειακή μονάδα, ανήλθε στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Το ibis Styles Athens Routes διαθέτει 89 δωμάτια, εστιατόριο, roof top bar με πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, αίθουσα συνεδριών και εκδηλώσεων, υπόγειο parking κ.α.

Athens Townhouse


Με ανυπομονησία αναμένεται από το τουριστικό κοινό και η εκκίνηση του νέου boutique hotel, υπό την επωνυμία Athens Townhouse, επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5 στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας. Το τριώροφο διατηρητέο κτίριο υπάγεται ιδιοκτησιακά στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και το φθινόπωρο του 2017, μισθώθηκε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό στην Intrakat μέχρι το 2037. Το μηνιαίο μίσθωμα που συμφωνήθηκε, ανήλθε στο ποσό των 40 χιλ. ευρώ. μηνιαίως.

Πρόκειται για μία 5άστερη μονάδα, σε μία επένδυση που ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι το ακίνητο επιφάνειας 4.160 τ.μ., θα διαθέτει 45 δωμάτια, bar restaurant με εξωτερική αυλή, γυμναστήριο, spa. To development για το μεγάλο project της Intrakat έκανε η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Intracom, η Intradevelopment. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το Athens Townhouse προβλέπεται να κάνει πρεμιέρα εντός του Σεπτεμβρίου 2019.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ακόμη καταλύματα που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν και που, νομοτελειακά, θα αυξήσουν το capacity στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Σε προηγούμενα ρεπορτάζ το bizness.gr έχει προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση του πρώτο Moxy Hotel στην Αθήνα (σ.σ. συγκεκριμένα στην Πλατεία Ομόνοιας, σε μία επένδυση που συνολικά θα φτάσει τα 19 εκατ. ευρώ), όπως και την επανεκκίνηση του πάλαι ποτέ «Kaniggos 21» από τη Zeus (σ.σ. επένδυση 3 εκατ. ευρώ). Τη στιγμή που, στις αρχές Ιουλίου, είχε υπογραφεί η σύμβαση για το παλιό «ΕΣΠΕΡΙΑ», το οποίο επίσης θα ανοίξει ξανά ως πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα με νέο όνομα.

Χρήστος Δημόπουλος
bizness.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!