Χρηματοδοτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable business) και αυτές που ασχολούνται με την τεχνολογία θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και τα περισσότερα κεφάλαια τα επόμενα έτη. Αυτή θα είναι η κυρίαρχη τάση στις επενδύσεις τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Πατρίκ Οντιέ, πρόεδρο της Lombard Odier, μιας από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βασικές αρχές στο private banking είναι «η αφοσίωση στον πελάτη και η εδραίωση μακροχρόνιων και ισχυρών σχέσεων μαζί του, σε συνδυασμό με την παροχή εξατομικευμένων μακροπρόθεσμων λύσεων με μοναδικό στόχο την προστασία των συμφερόντων του». Οπως επισημαίνει, οι αρχές αυτές ταυτίζονται με τη φιλοσοφία του private banking της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία η Lombard Odier έχει αποκλειστική συνεργασία στην Ελλάδα.

Η Lombard Odier ιδρύθηκε το 1876 και μετράει 223 χρόνια και 6 γενιές στον χώρο του private banking. Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) 26,5%, μηδενικό δανεισμό και 26 γραφεία σε 20 χώρες, η τράπεζα διαχειρίζεται περισσότερα από 280 δισ. δολάρια. Από αυτά, τα μισά είναι κεφάλαια πελατών private banking, ένα τέταρτο θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως συνταξιοδοτικά ή επαγγελματικά ταμεία και κρατικά funds, και τα υπόλοιπα αφορούν την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών σε άλλες τράπεζες. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας η Lombard Odier διαχειρίζεται assets άλλων τραπεζών, ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο ελβετικός επενδυτικός κολοσσός επέλεξε ως αποκλειστικό συνεργάτη του το private banking της Τράπεζας Πειραιώς. «Με τη διοίκηση του private banking της Τράπεζας Πειραιώς, έχουμε την ίδια φιλοσοφία, που εστιάζει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας, σε αντίθεση με αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία κυνηγούν αυτό που αποκαλούμε εύκολη νίκη (quick win)».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Πατούνης, επικεφαλής του private banking της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει ότι «με τη συνεργασία αυτή επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας με επίκεντρο πάντα τον κάθε πελάτη και διαχειριζόμαστε την περιουσία του με μοναδικό τρόπο, σχεδιασμένο ειδικά για τις δικές του ανάγκες. Προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών κατά τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Το International Private Banking, το Wealth Solutions και το Tailor Made Portfolio Management αποτελούν ένα μόνο μέρος της εξαιρετικής εμπειρίας που απολαμβάνουν οι πελάτες καθημερινά μαζί μας. Μέσα από αυτό το πρωτοποριακό μοντέλο, αλλά και τη συνεργασία μας με τη Lombard Odier, η Τράπεζα Πειραιώς εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαία τράπεζα και στο private banking, στην Ελλάδα».

Η Lombard Odier είδε πολύ νωρίς –πριν από 20 χρόνια– ότι οι επενδύσεις σε sustainable business θα εξελιχθούν σε κυρίαρχη τάση στο banking διεθνώς. Ξεκίνησε με θέματα που αφορούσαν την επάρκεια νερού, με τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά ή προϊόντα διατροφής, και συνέχισε με φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ. «Εμείς στη Lombard Odier αναλάβαμε να ψάξουμε τέτοιες εταιρείες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Πατρίκ Οντιέ. «Σκεφτήκαμε», συνεχίζει, «πως θα αποτελούσε μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη επένδυση να εντάξουμε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στις επενδυτικές μας επιλογές». Για όλους τους παραπάνω λόγους συμβουλεύει τους πελάτες του να επενδύουν σε υπεύθυνες εταιρείες. «Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainability) θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία αποκόμισης κερδών που είδαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για τάση που εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα, ακολουθώντας τη συνεχώς αυξανόμενη ευαισθησία των καταναλωτών για το περιβάλλον και την ισχυρή πολιτική βούληση που εκδηλώνεται προς την ίδια κατεύθυνση. Και πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε πιο υπεύθυνες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις αυτές θα γίνει φθηνότερο. Και εάν έχουν φθηνότερο κεφάλαιο, θα έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων και έτσι θα αποτελούν καλύτερη επένδυση. Αυτή είναι μια πολύ απλή παρατήρηση που μεταφράζεται σε μία πρόταση: η υπεύθυνη επένδυση είναι καλή επένδυση».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξανδρος Πατούνης τονίζει ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη δείχνει στους επενδυτές την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν» και συμπληρώνει πως «μόνο το 3% των εταιρειών σε όλο τον κόσμο έχει ζωή πάνω από 100 χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όχι μόνο να αναζητούνται συνεχώς καινούργιες ιδέες, καινούργιοι κλάδοι και καινούργια μοντέλα επιχειρείν, αλλά και να υλοποιούνται αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου».

Κατά τον Πατρίκ Οντιέ, τρεις είναι οι πυλώνες του sustainable business: «Πρώτον, οι εταιρείες να έχουν εδραιωμένους ισολογισμούς και προοπτικές κερδοφορίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εταιρική πολιτική. Αν ένας οργανισμός καταλαβαίνει τις επιπτώσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στις δραστηριότητές του και εάν αναλαμβάνει δράσεις για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους του, τους προμηθευτές του, τους πελάτες του κ.λπ. και κατά πόσο αυτές οι δράσεις έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και ο τρίτος είναι το επιχειρηματικό μοντέλο. Εάν η επιχείρηση ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιτρέψει μια επένδυση να γίνει πραγματικά sustainable».

Ως παράδειγμα, ο Πατρίκ Οντιέ αναφέρει την ενεργειακή βιομηχανία, η οποία θεωρεί ότι προσφέρει σήμερα εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του πετρελαίου, ίσως μεγαλύτερες ευκαιρίες απ’ ό,τι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οι εταιρείες πετρελαίου», αναφέρει, «έχουν αναγνωρίσει ότι οι εκπομπές ρύπων θα πρέπει να μειωθούν, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αυτές οι εταιρείες ίσως ήδη σήμερα έχουν πάρει αποφάσεις να επενδύσουν σταδιακά από τις παλαιές πηγές ενέργειας στις νέες, χρησιμοποιώντας την ισχύ τους, το μερίδιο αγοράς τους και τις δυνατότητές τους για να κυριαρχήσουν σε αυτή τη νέα αγορά ενέργειας. Αυτό είναι ένα τυπικό μοντέλο προσαρμογής που θα βλέπαμε πολύ θετικά».

Στη φιλοσοφία της Lombard Odier, ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία πλούτου είναι η αποφυγή των επενδυτικών σοκ που προκαλούν οι γεωπολιτικές και πολιτικοοικονομικές κρίσεις. «Την ημέρα που θα έχεις ένα σοκ στην αγορά, θα έχεις μια πολύ επώδυνη άσκηση να λύσεις. Είτε θα πρέπει να αναλάβεις πολύ μεγάλα ρίσκα για να επιστρέψεις το συντομότερο δυνατόν στο προηγούμενο επίπεδο είτε να περιμένεις για πάρα πολύ καιρό. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να αποφεύγουμε τα σοκ. Και ένας τρόπος να τα αποφεύγεις είναι να ενδιαφέρεσαι για την υπεύθυνη, sustainable επένδυση και να τη βλέπεις ως έναν καλό τρόπο προστασίας ενάντια στα σοκ», αναφέρει ο Πατρίκ Οντιέ.

Ο Αλέξανδρος Πατούνης καταλήγει αναφέροντας ότι «η ηρεμία που θέλουν να έχουν οι πελάτες μας είναι αυτό που θέλουμε να τους εξασφαλίζουμε. Μέσα σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, είναι στρατηγική επιλογή μας να εστιάζουμε πάντα στον βασικό αυτό στόχο. Εργαζόμενοι καθημερινά για τον σκοπό αυτό, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, στοιχείο που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο αλλά και την κορωνίδα στη σχέση μιας κορυφαίας τράπεζας με έναν πελάτη. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί δομή, κουλτούρα, στρατηγική και αφοσίωση. Μέσα από αυτές τις έννοιες πετυχαίνουμε τελικά να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που διαρκούν στον χρόνο».

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!