Περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Είναι μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο ρόλος της για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες είναι κομβικής σημασίας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αλλάζει δραματικά. Πρόκειται για την πρόεδρο της WISTA International, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου.

Για δύο συνεχόμενες χρονιές 2017 και 2018 αναδείχθηκε στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα με τις δέκα γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς επίσης για τα έτη 2017 και 2018.


Έχει ένα πρόγραμμα και στόχους ξεκάθαρους:

«Η σημασία της ένταξης των γυναικών σε μια βιομηχανία όπου υπάρχει έλλειψη ναυτικών απεικονίζεται στην επιλογή του ΙΜΟ για το θέμα της Παγκόσμιας Θαλάσσιας Ημέρας το 2019, το οποίο είναι η «Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Θαλάσσια Κοινότητα».

Και βέβαια έχουμε τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τον στόχο αριθ. 5, ο οποίος είναι «να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων και να ενδυναμώσουμε όλες τις γυναίκες»

Σήμερα, αυτοί οι στόχοι δεν είναι συγκεκριμένοι για τη βιομηχανία. Υπάρχει όμως η σαφής προσδοκία ότι πρέπει να είναι διαδεδομένοι και να ενεργούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της βιομηχανίας. Η ναυτιλία αναμένεται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο» και συνεχίζει:

«Προωθούμε τη διαφορετικότητα, την αφοσίωση, την εκπαίδευση, την αυξανόμενη ικανότητα στον κλάδο μας. Αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες, ιδίως σε ηγετικούς ρόλους. Η ενδυνάμωση των γυναικών ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προωθεί την ανάπτυξη και αποκομίζει οφέλη για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.


Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει νέες πραγματικότητες λόγω των ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων και η WISTA πρέπει να αποτελεί μέρος της συζήτησης για την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η ώθηση για ισότητα και σεβασμό εκτείνεται περισσότερο από θέματα που σχετίζονται με το φύλο.

Σε μια εποχή που γίνεται απαραίτητη η ψηφιακή και τεχνολογική ικανότητα, σε ένα νέο κόσμο, υπάρχει η ανάγκη να αυξηθούν οι δεξιότητες. Και τα καλύτερα μυαλά είναι τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία. Το θέμα είναι αν εμείς, ως βιομηχανία, μπορούμε να τα προσελκύσουμε. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η παρανόηση και ίσως ο φόβος» και συμπληρώνει:

«Στόχος της WISTA είναι όχι μόνο να ενδυναμώσει τον διάλογο αλλά να παράσχει στον κλάδο τα μέσα και τα εργαλεία που χρειάζεται για να προωθήσει την πραγματική ποικιλομορφία των φύλων και να διασφαλίσει ότι αναγνωρίζουμε όλο το ταλέντο που υπάρχει και είναι απαραίτητο στην ξηρά και στη θάλασσα, για σήμερα και για αύριο.»

Πρόσφατα της απονεμηθεί το βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας

Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου εκτός από πρόεδρος της WISTA International είναι και jointCEO του Ομίλου Tototheo Maritime ο οποίος αποτελεί έναν κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού και υπηρεσιών για ναυτιλιακές δορυφορικές επικοινωνίες.

Η WISTA International, είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τις γυναίκες που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις στη ναυτιλία και συγκροτείται από 46 εθνικούς συνδέσμους σε όλες τις ηπείρους, με περισσότερα από 3.000 ανεξάρτητα μέλη.

Το who is who της Δέσποινας Παναγιώτου-Θεοδοσίου

Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, με καταγωγή από τη Λεμεσό της Κύπρου, κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Executive MBA in Shipping andLogistics από το Copenhagen Business School και Postgraduate Diploma in Financial Strategy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – Said Business School. Στην παρούσα φάση παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Major Programme Management στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης –Said Business School.

Το 2005 ξεκίνησε να εργάζεται στον Όμιλο Tototheo Maritime, ενώ, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις, τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε τη θέση του joint CEO του ομίλου, ο οποίος αποτελεί έναν κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού και υπηρεσιών για ναυτιλιακές δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και συστημάτων πλοήγησης, αυτοματοποιημένων εφαρμογών και λύσεων λειτουργικής αποδοτικότητας στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει διατελέσει πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της WISTA Κύπρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα της επικεφαλής της WISTA International, ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος εκπροσωπεί τις γυναίκες που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις στη ναυτιλία και συγκροτείται από 46 εθνικούς συνδέσμους σε όλες τις ηπείρους, με περισσότερα από 3.000 ανεξάρτητα μέλη. Η κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της WISTA να λάβει συμβουλευτική θέση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Είναι μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, όπως του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), του Cyprus Maritime Academy, καθώς και της στρατηγικής επιτροπής του Crans Montana ‒ Club of Ports, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος τουCyprus Institute of Marketing τον Απρίλιο του 2017.

H Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου συμπεριελήφθη για δύο συνεχόμενες χρονιές (2017 και 2018) στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα με τις δέκα γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς (επίσης για τα έτη 2017 και 2018).

Επιπλέον, το 2017 βραβεύτηκε από το Global Women Economic Forum στο Νέο Δελχί ως«Woman of the Decade in Innovation and Leadership», ενώ το ίδιο έτος και κατά τη διάρκεια του Nor-Shippingαναγνωρίστηκε ως μία από τις «10 Women to Watch» από τη Youngship International.

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!