Ισχυρό come back στην Μέση Ανατολή επιδιώκει η Άβαξ

Δυναμική επιστροφή στην κατασκευαστική αγορά της Μέσης Ανατολής επιδιώκει η Άβαξ μετά την εξαγορά τριών θυγατρικών της J&P Overseas που βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Χρήστος Ιωάννου, η απόκτηση των τριών εταιρειών θα επιτρέψει στην Άβαξ να επεκταθεί στην Μέση Ανατολή "με στόχο να δημιουργηθεί ένα success story” αντάξιου αυτού στην αρχή της πορείας της κατασκευαστικής με ιδρυτές τον Στέλιο Ιωάννου και τον Γιώργο Παρασκευαΐδη. Σε παράλληλο χρόνο, η Άβαξ δρομολογεί για το Φθινόπωρο την υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία, έχει αναβληθεί αρκετές φορές λόγω της αναταράξεων που προκάλεσε η κρίση στην J&P Overseas.

Απόβαση στην Μέση Ανατολή

Η εξαγορά των Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P έγινε σε τίμημα πολύ χαμηλότερο, σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (Net Asset Value) των τριών εταιρειών, όπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή γ.σ. Ταυτόχρονα, το χρέος των συγκεκριμένων εταιρειών αναμένεται, μέχρι τέλος του 2019, να είναι 50 εκατ. δολ., παραμένοντας όμως, χαμηλότερο σε σχέση με την καθαρή θέση τους.

Ως αποτέλεσμα, η επίδραση της εξαγοράς στα μεγέθη της Άβαξ αναμένεται να είναι θετική, με τη διοίκηση της εισηγμένης να προσδοκά "ελαφρώς θετικά αποτελέσματα σε σχέση, πάντοτε, με την πορεία των έργων”. Πάντως, το ανεκτέλεστο των τριών εταιρειών έχει, ήδη, ενισχύσει το συνολικό ανεκτέλεστο της Άβαξ, το οποίο διαμορφώνεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με όχημα τη θυγατρική Middle East, η κατασκευαστική επιδιώκει την ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο, έχοντας ολοκληρώσει δύο δημόσια έργα οδοποιίας, συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε αναλάβει κοινοπρακτικά με την, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, J&P Overseas.

Μέσω της Conspel Construction Specialist Limited, η εταιρεία, όπως ανέφερε η διοίκησή της, τοποθετείται στο χάρτη του περιορισμένου αριθμού εταιρειών με τεχνογνωσία και εμπειρία σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα, στην Μέση Ανατολή. Η Conspel διαθέτει έργα συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ και ανεκτέλεστο 350 εκατ. δολαρίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μετά την εξαγορά της Conspel, η Άβαξ Middle East εστιάζει σε έργα MEP - μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων (Mechanical, Electrical, Plumbing), σε συνέργειες με την Άβαξ και δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους μέσω κοινών υπηρεσιών. Η νέα δομή, όπως πρόσθεσε, επιτρέπει την λήψη γρήγορων αποφάσεων, καθώς στο παρελθόν η εταιρεία δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, γεγονός που αποτελούσε το βασικό λόγο για την κατάρρευση της J&P Overseas.

Στο Κατάρ, η Άβαξ έχει κατασκευάσει σε ποσοστό 53% το Education City Stadium, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA του 2022. Με στόχο την αναμόρφωση του σταδίου, ώστε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να αποτελέσει τη βασική αθλητική εγκατάσταση του εκπαιδευτικού συγκροτήματος στο οποίο κατασκευάζεται, η Άβαξ υπέγραψε δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, με τη συνολική αξία του έργου να αγγίζει τα 646 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω έργο, η εταιρεία είναι μέτοχος πλειοψηφίας με 74%, με το ποσοστό να αναμένεται να διαμορφωθεί σε 100%.

Στην Ιορδανία, η Άβαξ υπέγραψε την επέκταση της σύμβασης με το διεθνές αεροδρόμιο Queen Alia, για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης αποσκευών, συνολικής αξίας 51 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας στο έργο με 50%.

Στην Λιβύη, η εταιρεία έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της δύο συμβάσεις για ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με πελάτη την τοπική πετρελαϊκή εταιρεία WAHA. Οι εν λόγω συμβάσεις προήλθαν από την εξαγορά της εταιρείας PSM Suppliers Limited, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος.

Στο Ιράκ, στα περίχωρα της Βαγδάτης υλοποιεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει αναλάβει ποτέ ελληνικός όμιλος, ένα Σταθμό Ενέργειας 1.500MW.

Εκτός Μέσης Ανατολής, η Άβαξ συνεχίζει να διεκδικεί ή έχει, ήδη, αναλάβει νέα μεγάλα έργα.

Έτσι, προς υπογραφή διαθέτει τη σύμβαση υλοποίησης της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, ενώ έχει επιλεγεί από τον κρατικό φορέα διαχείρισης οδικού δικτύου της Κροατίας για την κατασκευή του τμήματος Duboka – Šparagovići/Zaradeze, προς 62,3 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμη έργο που ανέλαβε, πρόσφατα, κοινοπρακτικά με την ΤΕΡΝΑ αφορά το συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο "City of Dreams Mediterranean" στην Λεμεσό που έχει προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ

Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος & Εντεταλμένος Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουβαράς, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι 20 εκατ. ευρώ, έχουν, ήδη, καταβληθεί 16 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευσή των μετόχων για συμμετοχή στην ΑΜΚ που θα υλοποιηθεί με τους τρέχοντες όρους (€0,30/μτχ.).

Όπως διευκρίνισε, η θέση της J&P Overseas σε εκκαθάριση δημιούργησε αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης 4 έργων που υλοποιούσε η Άβαξ με την εταιρεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να αποτυπωθεί σαφής εικόνα στο ενημερωτικό δελτίο για την πορεία των εν λόγω έργων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξασφάλιση έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-που ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα- και την ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης των νέων όρων της συνεργασίας, κατέστησε υποχρεωτική την έναρξη της ΑΜΚ, τον προσεχή Οκτώβριο έναντι 9/8/2019, οπότε λήγει η προθεσμία υλοποίησης της ΑΜΚ.

Νέα έργα

Στο εσωτερικό της χώρας, η Άβαξ διεκδικεί την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και τα Σχολικά Κτήρια Κρήτης (Έργο ΣΔΙΤ), για τα οποία έχει καταθέσει οικονομική προσφορά. Σε εξέλιξη διαθέτει και το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, το οποίο η ΑΒΑΞ ανέλαβε πρόσφατα, ως μέρος της κοινοπραξίας "Μεσόγειος - AVAX - ΑΑΓΗΣ". Προετοιμάζει επίσης, την υποβολή προσφορών για οδικά έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, οδικό έργο παραχώρησης στην Κύπρο, δημόσιο σιδηροδρομικό έργο και οδική σήραγγα στη Σλοβενία, καθώς και πολυάριθμα ενεργειακά έργα.

Οι 18 παραχωρήσεις της εταιρείας είναι ώριμες και εκτιμάται ότι θα φέρουν μέρισμα του €1,15 δισεκατομμυρίου, έως το 2043, σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα.

Στην ενέργεια, η θυγατρική παραγωγής και εμπορίας ενέργειας Volterra συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 275MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, 40MW εκ των οποίων είναι ώριμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για εξασφάλιση τιμής FIP για Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA). Ταυτόχρονα, υπέγραψε το 2019, συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 69,7 MW.

Στο κομμάτι της προμήθειας ηλεκτρισμού συνεχίζει να διευρύνει το μερίδιο αγοράς (1,72%).

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!