Στροφή επενδυτών στα ασφαλή κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Η αναζήτηση καταφυγίου οδηγεί τους επενδυτές στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέσα στην εβδομάδα. Η κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε το κλίμα αβεβαιότητας και κατ’ επέκταση αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου. Από τον πυρήνα μέχρι την περιφέρεια της Ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση. Μέσα στην εβδομάδα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών, ολλανδικών, ισπανικών, πορτογαλικών, ιρλανδικών και κυπριακών ομολόγων έχουν διολισθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Παράλληλα, το 10ετές κόστος δανεισμού στη Γαλλία, στην Αυστρία και στη Φινλανδία φλέρταρε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2016.

Οι Financial Times αναφέρουν πως την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων της τελευταίας τετραετίας. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων EPFR, οι εισροές σε επενδυτικά κεφάλαια σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκαν στα 17,5 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές στην ιστορία παρουσίασαν, μάλιστα, τα ομόλογα υψηλής επενδυτικής βαθμολογίας, με τοποθετήσεις που έφθασαν τα 18,5 δισ. δολάρια. Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,055% από το 2,44% που ίσχυε έναν μήνα πριν και των 30ετών στο 2,571% από το 2,86%, αντίστοιχα. Ακόμα χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας σε βάθος 10ετίας, με τις σχετικές αποδόσεις να διολισθαίνουν χθες στο -0,257% από το -0,037% έναν μήνα πριν.

Τα νέα πυρά του Αμερικανού προέδρου για τη φορολόγηση όλων των εισαγωγών από την Κίνα και την επιβολή νέων δασμών από το Μεξικό ενέτειναν τους φόβους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες αλλάζουν πορεία πλεύσης προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, προκειμένου να παρέχουν ένα δίχτυ προστασίας στις οικονομίες τους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, δήλωσε χθες πως η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις συγκρούσεις στο παγκόσμιο εμπόριο είναι «εχθρός» της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Γκουρία σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg από την Ιαπωνία, όπου ξεκινάει η σύνοδος των κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών του G20. Ο ίδιος αποκάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες «ήρωες», διερωτώμενος ωστόσο εάν διαθέτουν ακόμη το οπλοστάσιο για να στηρίξουν την ανάπτυξη έπειτα από μια άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής επί μακρά χρονική περίοδο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν διατυπώσει τις προθέσεις τους να θωρακίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις οικονομίες τους από μια επιδείνωση των συνθηκών. «Λειτουργούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι πιο ομαλός και καθίσταται αναγκαίο να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά μέχρι τα μέσα του 2020», σχολίασε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Vontobel Asset Management, αναφερόμενο στην ΕΚΤ. Προ δύο ημερών πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020, καθησυχάζοντας τις αγορές. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια εάν καταστεί αναγκαίο. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Με το βλέμμα στο G20

Ο οικονομικός κόσμος θα έχει αυτό το Σαββατοκύριακο στραμμένο το βλέμμα του στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών του G20 που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, προσδοκώντας αποκλιμάκωση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο. Μία από τις συναντήσεις που ήδη συζητείται είναι αυτή ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και στον επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ. Μέσα στον Μάιο είχαν κλιμακωθεί οι φόβοι για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας να καταρρέουν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με τη φορολόγηση σχεδόν όλων εισαγωγών από την ασιατική χώρα. Παράλληλα, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν το Μεξικό με την άμεση επιβολή δασμών εάν δεν λάβει μέτρα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία από το 3,9% στο 3,2%. Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Αυστραλίας έχουν ήδη υιοθετήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ η Fed και η ΕΚΤ έχουν ανακοινώσει πως θα παρέμβουν εάν καταστεί αναγκαίο. Μέσα στην εβδομάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως οι απειλές για την επιβολή νέων δασμών πλήττουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, με κίνδυνο να προκληθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ είπε πως δεν διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!