Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη λίστα με τις πιο “υγιείς” χώρες;


Στην 26η θέση των χωρών με τους πιο υγιείς κατοίκους κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη λίστα “Healthiest Country Index” που δημοσίευσε το Bloomberg για το 2018.

Συνολικά το Bloomberg ανέλυσε δεδομένα από 169 χώρες, προσμετρώντας παράγοντες όπως το προσδόκιμο επιβίωσης, η θνησιμότητα, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η επαρκής σίτιση, τα ποσοστά καπνιστών και παχυσαρκίας κ.α. Η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την μείωση των παροχών στη δημόσια υγεία και τη δυσκολία των Ελλήνων να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπειών έχουν οδηγήσει στο να βρίσκεται κάθε χρόνο η Ελλάδα σε πιο χαμηλή θέση στην κατάταξη.


Σε σχέση μάλιστα με το 2017 η χώρα ‘έχει κατέβει 6 θέσεις πιο κάτω ενώ σε σχέση με το 2015 έχει κατέβει 10 θέσεις. Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι η Ισπανία η οποία έχει και το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης που το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 86 χρόνια.

source: Bloomberg

Στην Ισπανία “η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχεται κυρίως από δημόσιους παρόχους, εξειδικευμένους οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκόμους, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους ασθενείς και ταυτόχρονα ασχολούνται με τη διαχείριση χρονίων περστατικών”, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα υγείας την τελευταία δεκαετία στην χώρα μειώθηκαν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι θάνατοι από καρκίνο.

Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τα επίπεδα υγείας της Ισπανίας και της Ιταλίας (2η θέση), καθώς είναι χώρες με μεσογειακή διατροφή. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, στην 4η η Ιαπωνία και στην 5η η Ελβετία.


insurancedaily.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!