Θεσσαλονίκη: Οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν το AIRBNB - οι 3 βασικοί λόγοι

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη επιστρέφουν στη λογική της μακροχρόνιας μίσθωσης.
 
Μία ελαφρά, αλλά πάντως ορατή και αισθητή στην αγορά, τάση υποχώρησης του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την πλατφόρμα airdna.co, η οποία καταγράφει συστηματικά τα σχετικά στοιχεία, στο 3ο τρίμηνο του 2018 στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπήρχαν δηλωμένα 2.243 διαμερίσματα και γκαρσονιέρες που προσφέρονταν για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από τότε, τους τελευταίους οκτώ μήνες ο αριθμός αυτός υποχωρεί συνέχεια και σήμερα οι προς διάθεση χώροι είναι 1.920. Βέβαιο ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των αρχών του 2018 που ήταν 1.642 διαθέσιμοι χώροι.

Όπως επισημαίνουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αυτή η αντιστροφή της τάσης έχει την εξήγησή της σε τρεις λόγους, για τους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων επιλέγουν σε αυτή τη φάση να τα νοικιάσουν κανονικά, δηλαδή μακροχρόνια και όχι με την ημέρα ή την εβδομάδα:

Πρώτον, αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων. Σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται ανατολικά από τον οδό Αγγελάκη, δυτικά από την Δωδεκανήσου, βόρεια από την Αγίου Δημητρίου και προς τη θάλασσα από τη λεωφόρο Νίκης, μια γκαρσονιέρα 35 – 50 τετρ. μέτρων «πιάνει» 400 – 450 ευρώ το μήνα. Ανατολικότερα το ποσό πέφτει στα 350 ευρώ.

Δεύτερον, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, πλέον, φορολογούνται με 15% μέχρι 11.000 το χρόνο -900 και κάτι ευρώ το μήνα-, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να παραχωρούν τα σπίτια αδήλωτα, συνελήφθησαν από τις φορολογικές αρχές, και χρεώθηκαν με σημαντικά πρόστιμα.

Τρίτον, η μέθοδος παραχώρησης ακινήτου με τη μέθοδο Airbnb έχει για τον ιδιοκτήτη έξοδα και κόπο. Κατ’ αρχήν την προμήθεια του site που μεσολαβεί, και μπορεί να φθάσει μέχρι το 15%. Πρέπει, επίσης, να καθαρίζει το σπίτι, να φροντίζει για όσα προβλέπονται, να αποκαθιστά ζημίες και γενικότερα να ασχολείται.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνει μεσίτης, «σε πολλές περιπτώσεις στην πράξη έρχεται στον ιδιοκτήτη μία ή άλλη, επομένως επιλέγει τη λύση με το λιγότερο τρέξιμο». Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έτρεχαν οι ίδιοι τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ακινήτων τους, τα έχουν παραχωρήσει σε εταιρείες διαχείρισης, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι το νοικιάζει μακροχρόνια, κατοχυρώνοντας το ενοίκιο που δίνει η αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαμερίσματα που νοικιάζονται με την ημέρα έχουν, πλέον, στη Θεσσαλονίκη ισχυρό ανταγωνιστή τα καινούρια μικρά ξενοδοχεία πόλης, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι παρά ενοικιαζόμενα δωμάτια με προσιτό κόστος, κάτι που στρέφει σε αυτά πελάτες, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα αναζητούσαν διαμέρισμα στο Airbnb.

Για το μέλλον της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων όλα θα εξαρτηθούν από την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης. Αν αυξηθεί προφανώς θα τονωθεί η ζήτηση, θα ανέβουν οι τιμές και ενδεχομένως να υπάρξουν περισσότερα προσφερόμενα σπίτια. Κρίσιμος παράγων θεωρείται και η… κατηγορία των επισκεπτών, διότι η βραχυχρόνιες μισθώσεις απευθύνονται κυρίως σε νέους και σε οικογένειες, που αναζητούν οικονομικό κατάλυμα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις φιλοξενίας. Αντίθετα πολλοί από τους ταξιδιώτες που έχουν την άνεση, αναζητούν τις υπηρεσίες και την ασφάλεια του ξενοδοχείου, που ασφαλώς δεν μπορούν να βρουν σε ένα δωμάτιο ή σε κάποιο διαμέρισμα.

Επίσης, ρόλο θα παίξει η πορεία της οικονομίας, καθώς εάν τονωθεί η ανάπτυξη και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν μόνιμη στέγη. Επομένως τα ενοίκια θα τσιμπήσουν περισσότερο και η μακροχρόνια μίσθωση θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: voria.gr


 
Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!