Πώς επηρεάζει τις startups η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για το copyright

Με την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα να έχει ήδη ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει τη δική του σημασία να ρίξουμε μια ματιά στο πώς αυτή θα επηρεάσει τις startups. Κυρίως τις τεχνολογικές, εκείνες που αναπτύσσουν κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα. Μέχρι σήμερα, υπόλογος για το περιεχόμενο σε αυτές είναι εκείνος που το ανεβάζει. Αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 17 της σχετικής νομοθεσίας, φαίνεται πως θα αλλάξει, με νέες υποχρεώσεις να έρχονται στο προσκήνιο.

Στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, σύμφωνα με το roussos.cc, εντοπίζεται το ότι οι υπηρεσίες στις οποίες κάποιος ανεβάζει περιεχόμενο θα πρέπει να έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσουν άδειες χρήσης για οτιδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ένας χρήστης τους. Παράλληλα, θα πρέπει να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν τη μεταφόρτωση περιεχομένου για το οποίο δεν έχουν τη σχετική άδεια, κάτι που, όπως διαβάζουμε, θα οδηγήσει στην εφαρμογή φίλτρων περιεχομένου τα οποία είναι ακριβά και μη αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, «σε περίπτωση που ένα δικαστήριο κρίνει πως τα φίλτρα δεν είναι επαρκώς αυστηρά, τα sites θα είναι νομικά υπόλογα για τις παραβάσεις, σαν να τις έχουν διαπράξει τα ίδια».

Έχει ενδιαφέρον μια ανάλυση των εξαιρέσεων που υπάρχουν για τα παραπάνω. Εκείνων που αναφέρουν πως εάν μια startup είναι νεότερη από τρία έτη, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και μέσο μηνιαίο αριθμό μοναδικών επισκεπτών κάτω των 5 εκατομμυρίων, θα εξαιρείται από την υποχρέωση αγοράς αδειών. Ναι, αυτές οι εξαιρέσεις προβλέπονται. Τι θα συμβεί όμως εάν πάψει να ισχύει κάποια από τις προαναφερθείσες συνθήκες; Την απάντηση μας την δίνει ο Κωνσταντίνος Τζωαννόπουλος, μέσα από το ιστολόγιο του: «αν πάψει να ισχύει οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές προαναφερθείσες συνθήκες, [η startup] καθίσταται αυτομάτως υπόχρεη».

Σχετικό infographic είχε δημοσιεύσει και το δίκτυο Allied for Startups. Σε αυτό, μαθαίνουμε πώς το άρθρο 17 (το οποίο προηγουμένως ήταν γνωστό ως άρθρο 13) της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα θα επηρεάσει αρνητικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι πλατφόρμες αποκτούν την άμεση ευθύνη για το τι ανεβάζουν οι χρήστες τους, οι startups που είναι ακόμη και τριών ετών καλούνται να κλείσουν συμφωνίες με γίγαντες, οι μικρότερες εταιρείες δεν θα διαθέτουν τα κεφάλαια ή τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να αναπτύξουν τα φίλτρα που θα απαιτούνται, ενώ το όριο των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα «ανταμείβει τις startups για να μείνουν μικρές και να βάλουν όρια στην ανάπτυξη τους», αποτρέποντας και το πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές. Σύμφωνα με το δίκτυο «με την υποχρέωση παρακολούθησης του περιεχομένου μέσω δαπανηρών επιπέδων λογισμικού, θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι VC να επενδύσουν σε νέες πλατφόρμες».

«Μια τέτοια ευρεία υποχρέωση όχι μόνο θα αποτρέψει τις επενδύσεις αλλά θα αποθαρρύνει μια νέα γενιά Ευρωπαίων επιχειρηματιών να καινοτομήσουν και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις. Το άρθρο 13 είναι προβληματικό για τις κοινότητες των startups με πολλούς τρόπους. Δημιουργεί την υποχρέωση σύναψης συμφωνιών με τους κατόχους δικαιωμάτων αλλά δεν κάνει τίποτα για να προσφέρει δικαιοσύνη, αναλογικότητα και ασφάλεια δικαίου. Οι διατάξεις καθιστούν τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Οι εταιρείες θέλουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο, οπότε θα έχουν την τάση να διαθέτουν λιγότερο περιεχόμενο, γεγονός που θα αποτελέσει απώλεια για ολόκληρο τον τομέα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Crunchbase στο οποίο αναφέρεται πως η νέα νομοθεσία «θα τρομάξει τις startups». Σε αυτό, ο δημιουργός του Charged, Owen Williams, υποστηρίζει ότι «το άρθρο 13 αναγκάζει οτιδήποτε μπορεί να ταξινομηθεί ως "πλατφόρμα" να φιλτράρει αυτόματα το περιεχόμενο που μεταφορτώνεται για πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Με την υποστήριξη της μουσικής βιομηχανίας, οι νόμοι υποχρεώνουν υπηρεσίες όπως το YouTube και το Facebook να παρακολουθούν όλες τις μεταφορτώσεις και να καταγράφουν τις παραβιάσεις πριν δημοσιοποιηθούν - παρά την πραγματικότητα που υποδηλώνει ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο να επιτευχθεί».

Το ερώτημα που θέτει ο ίδιος είναι «γιατί με μια τέτοια περιοριστική νομοθεσία να φτιάξω την startup μου στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ, στον Καναδά ή στη Νέα Ζηλανδία;» Ο Williams αναφέρει τόσο το Άρθρο 11, το οποίο θα επηρεάσει το newsletter που ο ίδιος φτιάχνει, αλλά και το Άρθρο 13, το οποίο «θα οδηγήσει τις ιδέες μακριά. Θέλετε να δημιουργήσετε το ευρωπαϊκό Reddit; Είναι πλέον σχεδόν αδύνατο - πρέπει να ελέγχετε τις υποβολές για ενδεχόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Εργάζεστε πάνω σε μια σημαντική εφαρμογή - σημειωματάριο; Ισχύει το ίδιο, επειδή οι χρήστες ενδέχεται να επικολλήσουν στην υπηρεσία σας βίντεο ή εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα».

Ποια είναι η επίσημη απάντηση γύρω από το εάν η «εν λόγω οδηγία θα καταστρέψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις»; Αυτή φαίνεται συγκεκριμένη και κάθετη: «Όχι», λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας στη συνέχεια τις σχετικές προϋποθέσεις. «Η συμφωνία προβλέπει ειδική προστασία για τις νεοφυείς πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες που είναι νεότερες των 3 ετών, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και μέσο μηνιαίο αριθμό μοναδικών επισκεπτών κάτω των 5 εκατομμυρίων, θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρύτερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις μεγάλες και καθιερωμένες πλατφόρμες».

Το τι θα γίνει και το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά, από το κάθε κράτος - μέλος, είναι κάτι που μένει να φανεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη εκδώσει τη σχετική οδηγία. Μετά την υπογραφή και τη δημοσίευση της οδηγίας στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο. Το πλήρες κείμενο της εκδοθείσας οδηγίας είναι διαθέσιμο από εδώ, σε μορφή pdf.

Και μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση: σύμφωνα με το saveyourinternet.eu, στην τελική ψηφοφορία της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές οι 11 δεν ήταν παρόντες.



epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!